CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 23.03.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Marihuana i pervitin

Dva záchyty, 160 gramů látky obsahující metamfetamin a 530 gramů sušené marihuany, to je výsledek kontroly ostravských celníků.

V pondělí 16. 3. na silnici D1 prováděli ostravští celníci z oddělení mobilního dohledu dynamickou kontrolu vozidel, při níž se zaměřili na dopravu vybraných výrobků (alkohol, tabákové výrobky, minerální oleje). Vytipovali si osobní vozidlo Škoda Fabia Combi české imatrikulace, které přijíždělo z Polska. Řidič byl vyzván k předložení dokladů, poté celníci provedli kontrolu zavazadlového prostoru a vozidla. Na sedadle spolujezdce ležela kožená taška a v ní se nacházela plastová krabička. Ta skrývala sedm balíčků s bílou krystalickou látkou v množství 156 gramů a jeden pětigramový balíček s látkou hnědé barvy.

Řidič tvrdil, že si byl v Polsku zakoupit nářadí. Při čerpání pohonných hmot na polské benzinové stanici byl osloven dvěma česky mluvícími muži, kteří mu za převoz plastové krabičky do České republiky nabídli částku 5 000 korun. Řidič nabídku přijal. Předávka měla proběhnout následovně. Řidiče mělo předjet jiné osobní vozidlo a měl zastavit na krajnici dálnice. Tam měl krabičku předat osádce vozidla.
Jelikož k odhalení došlo při překročení státní hranice, byl případ předán Celní protidrogové jednotce, která po provedení prvotních úkonů trestního řízení pachatele s návrhem na zahájení trestního stíhání předala vyšetřovateli Policie České republiky.

Další záchyt, tentokrát 530 gramů sušené marihuany, se podařil celníkům z oddělení taktických činností v úterý 17. 3. V okolí obce Český Těšín zastavili osobní vozidlo Škoda Superb české imatrikulace. Standardním způsobem vyzvali řidiče k předložení dokladů, pak přistoupili k prohlídce vozidla. V zavazadlovém prostoru se nacházel černý batoh. Po chvilce byl cítit charakteristický zápach po marihuaně. Řidič tvrdil, že jede lyžovat a v batohu má pouze helmu. Celníci ho vyzvali, aby batoh otevřel a vyprázdnil ho. Kromě helmy tam byla i igelitová taška, která ukrývala sušenou rostlinnou látku, marihuanu. Řidič prohlásil, že ji má pro svou osobní potřebu.
Jelikož vzniklo důvodné podezření ze spáchání přečinu jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, byla věc pro nepříslušnost neprodleně nahlášena Policii České republiky, která si zboží i pachatele převzala.

U obou záchytů celníci provedli kontrolní test na přítomnost omamných a psychotropních látek soupravou NIK a Drugwipe.. V prvním případě látka reagovala jako metamfetamin pervitin a ve druhém jako marihuana.

Případy jsou nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky