CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 24.08.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Spolupráce s ČIŽP při kontrole řepkového oleje

​Celní úřad pro Moravskoslezský kraj zahájil v rámci spolupráce s Českou inspekcí životního prostředí společné kontrolní akce zaměřené na obchodování s řepkovými oleji, především kontroly meziskladů a překladišť.

Řepkový olej lze získat z řepkových semen lisováním, extrakcí či kombinací obou metod. Produktem těchto postupů je surový olej, který je však pro potřeby lidské výživy nevhodný. Lze jej nicméně využít jako vstupní surovinu do dalších průmyslových odvětví, jako do potravinářského průmyslu, kde je dále upravován na jedlý olej vhodný pro humánní spotřebu nebo jako surovina do zpracovatelského průmyslu, tedy zejména do výroby bio substitutů klasických pohonných hmot.
V konečném důsledku tedy lze na základě výrobních procesů (lisování, extrakce, rafinace atd.) oddělit předmětné oleje na surové, technické, sloužící jako vstupní surovina k dalšímu zpracování a oleje jedlé. Tomu také odpovídá struktura jejich sazebního zařazení.
Pokud řepkový olej není použit pro pohon motoru, příp. pro výrobu tepla, nelze tento olej zatížit spotřební daní, a proto obchodování s touto komoditou podlého pouze DPH, popř. jiným daním.

V rámci provádění šetření ve vztahu k obchodování s touto komoditou, zejména jeho dovozům a zpětným vývozům z Polské republiky do České republiky, byly pracovníky odborů Dohledů a Daní identifikovány stáčírny, kde dochází k přečerpávání dovezených řepkových olejů z cisterny na cisternu. Dále bylo zjištěno, že po přečerpání jsou tyto oleje následně zpět vyvezeny do Polské republiky.
Pracovníkům Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj se nepodařilo prokázat, že jsou tyto řepkové oleje použity pro pohon motoru či výrobu tepla. Pokud dochází k nezákonné činnosti v daňové oblasti, tak pouze u DPH.

Řepkové oleje se stávají pravděpodobně zájmovou komoditou pro osoby či organizované skupiny osob, kterými je toto zboží zneužíváno k různým formám protiprávního jednání, primárně však především k řetězovým obchodům cíleným k neodvádění DPH.

Na základě těchto zjištění Celní úřad pro Moravskoslezský kraj bude provádět monitoring lokalit nakládání s řepkovým olejem a bude spolupracovat s ČIŽP a Finančním úřadem a ve vztahu k partnerům z Polské republiky bude probíhat výměna informací přes Společné komunikační pracoviště na Chotěbuzi.

Oblast s řepkovým olejem, jeho dovozy a jiné obchodní operace, bude i nadále odpovídajícím způsobem sledována a vyhodnocována, zejména ve změně k jeho konečnému použití, a tím související případné vyměření spotřební daně.

 

 

 

ČIŽP a celníci kontrolovali překladiště řepkových olejů

 

 

Inspektoři z oddělení ochrany vod České inspekce životního prostření (ČIŽP) v Ostravě zahájili s Celním úřadem pro Moravskoslezský kraj (CÚ) společné kontroly meziskladů, respektive překladišť řepkových olejů. Ty hojně vznikají v Moravskoslezském kraji za účelem transportu řepkových olejů z Polska. Celní úřad řeší tyto kauzy v souvislosti s potenciálními daňovými úniky.

 

Inspektoři ČIŽP provedli na základě podnětů už před zahájením této spolupráce kontroly dvou meziskladů řepkového oleje. „V prvním případě se jednalo o právní subjekt v lokalitě Dětmarovice, kterému byla poté uložena pravomocná pokuta ve výši 200 tisíc korun, a to za provozování zásobníku řepkového oleje. Ten nebyl odpovídajícím způsobem zabezpečen z hlediska ochrany vod. Jednalo se o jednoplášťový zásobník s netěsnými armaturami, který nebyl umístěn nad záchytnou vanou, čímž docházelo k úniku závadných látek do půdy," popsal Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě. Druhým kontrolovaným bylo překladiště právního subjektu ve Frýdku – Místku, kde byla za obdobné pochybení uložena pravomocná pokuta ve výši sto tisíc korun.

 

Kontroly překladišť vytipovaných ČIŽP a Celním úřadem proběhly následně v lokalitách Orlová-Lazy, Frýdek-Místek a Bystřice nad Olší. „Společnými rysy prověřených zařízení byly masivní úniky řepkového oleje na nezabezpečený terén a také technicky nedostatečné zabezpečení používaných zásobníků ke shromažďování oleje. Při kontrolách jsme se potýkali především s absencí komunikace ze strany provozovatelů překladišť. Nepřebírali obsílky, nedostavovali se ke kontrolám. Na základě zjištěných porušení vodního zákona jsme zahájili dvě správní řízení – v jednom případě bylo již pravomocně rozhodnuto a uložena pokuta ve výši 150 tisíc korun, ve druhém případě správní řízení dosud probíhá. Dále bude zahájeno také správní řízení za nesoučinnost," řekl Kozubek.

 

Na základě výsledku kontrol se inspektoři s celníky dohodli společně v kontrolách vytipovaných překladišť pokračovat. „Problematika překladišť řepkových olejů není záležitostí jen Moravskoslezského kraje, obdobná překladiště jsou námi řešena i v jiných krajích," uvedl Kamil Kaluža, zástupce ředitele Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

 

Mgr. Bc. Radka Burketová

tisková mluvčí

 

Česká inspekce životního prostředí

Na Břehu 267/1a, 190 00 Praha 9

Tel.: +420 222 860 341

Mobil: +420 733 784 300

mail: burketova.radka@cizp.cz

www.cizp.cz

 

 

 

 

 

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky