CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 04.08.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Informace pro veřejnost - nový celní zákon

Dnem 29. 7. 2016 nabyl účinnosti nový celní zákon č. 242/2016 Sb.. Společně s tímto zákonem byla přijata i souhrnná novela, kterou se mění více než čtyři desítky souvisejících zákonů.

Zcela nový celní zákon, který nahradil zákon č. 13/1993 Sb., harmonizuje českou legislativu s novým celním kodexem Unie, který začal platit 1. května 2016. Platností těchto předpisů se tak výrazně změnila pravidla dovozu a vývozu zboží do a z třetích zemí (jedná se o nařízení Rady EU 952/2013 ze dne 9. října 2013). Změny se dotýkají každého dovozce, vývozce i celního zástupce, včetně držitelů povolení celních režimů a zjednodušených postupů.

Jedním z cílů nového zákona je větší využití moderních nástrojů a nových technologií, zejména pak elektronického prostředí, v celním řízení. Zákon sjednocuje postupy pro celou oblast cel, tedy pro celní dohled, kontrolu a řízení, včetně zajištění cla, vyměření a jeho výběru.

Nový celní zákon usnadní celní řízení menším firmám a dovozcům, kteří již nebudou muset zajišťovat celní dluh opakovaným skládáním peněz. Nově totiž je možné peníze složené na účet používat jako jistotu k zajištění opakovaně pro více obchodů.


V oblasti statistiky se změny ve vykazování údajů promítnou od data účinnosti nového celního zákona a nařízení vlády, kromě změny týkající se přepočtu cizí měny. Pro přepočet cizí měny u údajů za referenční období červenec 2016 se použije kurz používaný k výpočtu celní hodnoty (tzn. způsobem platný před účinností nové právní úpravy) a pro vykazování údajů za referenční období srpen 2016 a následující se použije již kurz pro DPH.

V rámci nové právní úpravy účinné od 29. 7. 2016 došlo k těmto změnám:

kurz pro přepočet cizí měny - došlo ke sjednocení kurzu pro přepočet cizí měny na Kč. Pro oblast Intrastatu se již nebude používat pro přepočet hodnoty zboží uvedené v cizí měně kurz používaný k výpočtu celní hodnoty, ale kurz, který zpravodajské jednotky používají pro přepočet hodnoty zboží v rámci daně z přidané hodnoty (dále jen „DPH"). Kurz pro DPH se použije jak pro přepočet hodnot pro stanovení překročení prahu pro vykazování, tak i pro přepočet hodnot při vykazování údajů Intrastatu

statistický znak – seznam vybraného zboží, u kterého se uvádí doplňkový statistický znak, bude stanoven Českým statistickým úřadem sdělením zveřejněným ve Sbírce zákonů. Seznam vybraného zboží již nebude součástí nového nařízení vlády

- oprava vykázaných údajů – pokud je nepřesný, chybný nebo chybějící údaj anebo údaj, který je uveden ve výkazu, ačkoliv v něm nemá být uveden, jiným údajem než o množství či hodnotě zboží, oprava výkazu nemusí být provedena, nepřesahuje-li hodnota zboží, ke kterému se údaj vztahuje, 10 000 Kč. Dochází tedy ke zvýšení této hodnoty z 1 000 Kč na 10 000 Kč.


Spolu s tímto zákonem byl rovněž publikován zákon č. 243/2016 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím celního zákona a související podzákonné právní předpisy jako:

- nařízení vlády č. 244/2016 Sb., k provedení některých ustanovení celního zákona v oblasti statistiky,
- vyhláška č. 245/2016 Sb., k provedení některých ustanovení celního zákona,
- vyhláška č. 246/2016 Sb., o způsobu provádění osobní prohlídky celníkem,
- sdělení Českého statistického úřadu č. 247/2016 Sb., o stanovení Seznamu vybraného zboží a doplňkových statistických znaků


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky