CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 01.09.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Srpen a další velký záchyt moravskoslezských celníků

​Téměř 14 milionů kusů nekolkovaných cigaret, to je záchyt moravskoslezských celníků.

 V uplynulém týdnu vyjela hlídka mobilního dohledu prověřit získanou informaci o možné nezákonné přepravě tabákových výrobků – cigaret. Hlídka se dostavila na parkoviště jedné ostravské čerpací stanice, kde se nacházelo nákladní vozidlo ukrajinské imatrikulace, a to včetně dvou ukrajinských řidičů a návěsu. Před zaparkovaným kamionem stálo osobní vozidlo polské imatrikulace, ve kterém seděli dva polští občané. Ti se představili jako pracovníci ochranné služby a sdělili, že doprovázejí ukrajinský kamion s nákladem cigaret. Na vyzvání celníků předložili doklady.

 Celníci přistoupili ke kontrole přiložených závěr na vozidle a přívěsu, což souhlasilo. Avšak při porovnání fyzického celního dokladu s elektronickou databází byly zjištěny zásadní nesrovnalosti. Proto vzniklo důvodné podezření, že se jedná o nelegální přepravu vybraných výrobků – cigaret. Poté byl kamion i s přívěsem konvojován k dalšímu prověřování do haly v prostoru celního pracoviště Chotěbuz.

 Jelikož kontrolovaná osoba nepředložila k přepravovanému zboží žádné doklady prokazující zdanění nebo oprávněné nabytí bez daně, navíc předložené doklady působily nevěrohodně, obsahovaly nesprávné nebo nepravdivé údaje o místu vykládky zboží a kontrolovaná osoba nedokázala podat informace o trase přepravy a ani o skutečném místě dodání, zboží i dopravní prostředky byly zajištěny.

 V kamionu se nacházelo 13 509 600 kusů cigaret, což je 675 480 krabiček, přepočteno na 67 548 kartónů cigaret neznačených tabákovými nálepkami.

 Celní úřad pro Moravskoslezský kraj tak svou činností zabránil daňovému úniku na spotřební dani ve výši 34 045 000 korun.

 Zboží bylo zajištěno a umístěno ve střežených prostorách Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj. Případ je nadále v šetření.


Co se děje se zajištěnými cigaretami?

Ostravští celníci likvidovali neznačené cigarety…

Na základě pravomocného rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě bylo vyřčeno propadnutí zboží - nekolkované cigarety. Jednalo se 49 550 kartónů cigaret, což je 495 500 krabiček, tedy téměř 10 milionů kusů cigaret.

 Tyto cigarety byly zajištěny při loňské kontrolní akci.  Řidiči dvou kamionů s návěsy se snažili zamaskovat nelegální neznačené zboží za vyskládanými pneumatikami, které byly navíc ještě umístěny v chladícím návěsu. Při provádění úplné vnitřní kontroly byl využit i velkokapacitní rentgen, který detekovat přítomnost kartónů za pneumatikami.

 Těchto téměř deset milionů neznačených cigaret pohltila drtička odpadů ostravské firmy OZO (odvoz a zpracování odpadů). Vzniklá drť bude využita jako směs pro palivo v cementárně v Hranicích na Moravě.

V tomto případě Celní úřad pro Moravskoslezský kraj svou činností zabránil daňovému úniku ve výši 23 486 700 korun.


odkaz na tiskovou zprávu:
https://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-moravskoslezsky-kraj/tiskove-zpravy/2015/Stranky/dva-slovenske-kamiony-prevazely-miliony-neznacenych-cigaret.aspx

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky