CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 17.08.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Seminář "ZELENÁ NAFTA"

​Pracovníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj, odbor daňový, realizovali další kolo seminářů k problematice „zelená nafta“. Setkání zorganizovali zástupci Regionální agrární komory, a to ve dnech 16. 8. 2017 v Opavě a 17. 8. 2017 v Bruntále.

 Předmětem semináře bylo seznámení zájemců s druhou etapou účinnosti novely zákona o spotřebních daních (zákonem č. 453/2016 Sb.), která zásadním způsobem upravuje žádosti o vrácení spotřební daně z minerálních olejů dle § 57 tohoto zákona, tedy problematiky tzv. „zelené nafty“.

 S účinností od 1. 7. 2017 byl rozšířen okruh činností, na které je možno žádat o vrácení daně z lesnictví a rybníkářství a navíc je nově rozlišena výše vracené daně u kombinované výroby (rostlinná a živočišná výroba) a to dle intenzity chovu hospodářských zvířat. Dále byly předány informace o nové vyhlášce, která se týká způsobu výpočtu tohoto nároku. Rovněž byli přítomní seznámení s novým tiskopisem daňového přiznání, který byl ve smyslu změn zákona a nové vyhlášky upraven a který nově zavádí povinnost přikládat přílohu obsahující evidenci o skutečné spotřebě minerálních olejů. Pro zvýšení úrovně spolupráce mezi správcem daně a subjekty bylo rovněž realizováno seznámeni s nejčastějšími zjištěnými nedostatky u subjektů v dosavadní praxi, což by rovněž mělo pomoci k bezproblémovému zvládnutí zavedených změn jak na straně subjektů, tak i u správce daně.

Pod záštitou vedoucího daňového odboru Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj mjr. Ing. Aleše Chwistka proběhla prezentace k problematice zelené nafty, které se ujal vedoucí daňového oddělení v Mošnově.

V závěru semináře byl prostor pro diskusi a dotazy, kterých bylo mnoho a všem tazatelům se dostalo odborné a srozumitelné odpovědi.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky