CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 29.01.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Tajné úkryty cigaret v Havířově

​   Opět cigarety bez kolku, tentokrát 77 000 kusů.

   Dvě hlídky ostravského mobilního dohledu prováděly v uplynulém týdnu kontroly zaměřené na obchodování s nelegálním zbožím, především na zboží zatížené spotřební daní. Jedna kontrolní skupina odhalila přes 50 000 kusů neznačených cigaret, druhá téměř 27 000 kusů.

   V obou případech byly cigarety nalezeny na havířovských tržnicích a prodavači byli cizinci z Vietnamu. Hlídky se představily slovy Celní správa, prokázaly se služebními průkazy a seznámily prodávající s účelem kontroly. Cizinci na výzvu předložili osobní doklady, ale ani jeden neměl u sebe živnostenský list. Jejich provozovny nabízely k prodeji textilní zboží, drogerii a domácí potřeby. Na dotaz celníků, zda prodávají nebo skladují nějaké neznačené tabákové výrobky, oba prodavači odpověděli, že ne.
  

   Celníci přistoupili k důkladné kontrole stánku, prodejny a přilehlých prostor. K ruce měli i služebního psa Bodyho, který je vycvičený na vyhledávání tabákových výrobků. Tajné úkryty ve sníženém stropu, kde byla odstraněna izolace, na podlaze pod pulty s obuví a oděvy, v několika zimních bundách na věšácích, v zadní části prodejny…tam všude byly schovány cigarety a tabák.
   Reakce prodavačů na tuto skutečnost byla taková, že všechny nelegální cigarety a tabák mají pro svou potřebu, kdy je nakoupili od neznámých osob. Cigarety pořídili za 38 – 40 korun za krabičku a 200 korun zaplatili za půl kilogramu tabáku.

   Celníci napočítali celkem 76 900 kusů cigaret různých značek a 18 kilogramů tabáku, vše bez řádného označení platnou tabákovou nálepkou.

   Celní úřad pro Moravskoslezský kraj tak svou činností zabránil daňovému úniku na spotřební dani ve výši 243 000 korun.

   Zboží bylo zajištěno a umístěno do skladových prostor Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj. Případ je nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky