CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 28.03.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Nekolkovaný alkohol na severu Moravy

​Celkem 145 litrů alkoholu bez platného kolku našli ostravští celníci v osobním vozidle.
 
O víkendu ve městě Český Těšín prováděla hlídka mobilního dohledu kontrolní činnost zaměřenou na nakládání s neznačeným lihem. Celníci si vytipovali vozidlo taxislužby polské imatrikulace, které přijíždělo z centra města směrem do Polska. Na mostě Svobody jej zastavili. Ve vozidle cestoval jeden muž a dvě ženy.

Členové hlídky se prokázali služebními průkazy a oznámili řidiči, že jdou provést kontrolu lihovin dle zákona o povinném značení lihu. Vyzvali řidiče k předložení dokladu totožnosti a registrace od vozidla. Na dotaz celníků, co převáží, vypověděl následující skutečnost. Z dispečinku taxislužby dostal řidič informace, že na tržnici v Českém Těšíně má vyzvednout dvě ženy a ty poté odvézt do polského Těšína. Dle sdělení taxikáře ženy naskládaly do zavazadlového prostoru vozidla plátěné tašky a nastoupily.

Do polského Těšína ženy ale nedojely, neboť na mostě Svoboda bylo vozidlo zastaveno. Řidič byl vyzván k otevření zavazadlového prostoru. Tam se skutečně nacházely plátěné tašky a v nich přelepené kartonové krabice. Jedna žena přiznala, že veze 40 litrů neznačeného alkoholu a druhá 105 litrů alkoholu, také bez platné kolkové známky. Alkohol měly na oslavu svých narozenin a pro osobní potřebu.
Celkem chtěly převézt 120 litrů lihu SPIRYTUS REKTYFIKOWANY 95% v maloobchodním balení jeden litr, 10 litrů INLANDER RUM 80%, 10 litrů VODKY 40% a 5 litrů NAPOLÉON VIEUX FINE 40%.

Kontrolované osoby nepředložily k předmětnému zboží žádné doklady. Ženy i jejich zboží byly převezeny na služebnu ostravských celníků v Chotěbuzi, kde s nimi byl sepsán protokol.


Z alkoholu byly odebrány vzorky ve smyslu zjištění lihovitosti a přítomnosti škodlivých látek.

Ostravští celníci tak zabránili daňovému úniku ve výši téměř 37 000 korun.

Výše uvedeným jednáním došlo k porušení zákonů o spotřebních daních a o povinném značení lihu. Veškerý alkohol byl zajištěn a umístěn ve střeženém skladu celního úřadu. Případ je nadále v šetření.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky