CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 05.05.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Likvidace nelegální výrobní linky

​           Ostraváci likvidovali zajištěné nelegální výrobní linky na cigarety.

          Posledních 14 dnů v měsíci dubnu se pracovníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj v součinnosti se Záchranným útvarem HZS Hlučín podíleli na likvidaci strojů k výrobě cigaret, obalového materiálu i komponentů, které jsou k jejich výrobě potřeba. Jednalo se o veškeré vybavení nelegální továrny na výrobu cigaret, kterou celníci objevili v roce 2019 v okrese Nový Jičín.

          Hasiči převezli celkem 25 nákladních vozidel naložených zajištěným zbožím. Komodity jako cigarety, obalový materiál, filtry, papír cigaretový, papír na krabičky a kartony, role papíru pro výseky cigaretových krčků, raznice na cigarety, lepidlo, to vše v hodnotě téměř tři miliony korun putovalo do OZO Ostrava. Toto bylo smícháno s běžným domovním odpadem a rozemleto na drť, která slouží jako palivo v cementárně Hranice na Moravě.

          Igelitové fólie, ALU folie a ostatní nezpracovatelný materiál zaplnil tři nákladní vozidla, která vše převezla na skládku firmy OZO, kde došlo k jejich znehodnocení a skládkování.

          Dalších 15 nákladních vozidel hlučínských hasičů převáželo veškeré stroje z nelegální továrny do Věznice Heřmanice. Jednalo se o různé stroje k výrobě cigaret, dopravníky, balící stroje k balení cigaret do měkkých obalů, řezačky tabáku, filtrační jednotky, násypky, sušičky tabáku a další v hodnotě necelých 24 milionů korun. Co se týče této likvidace různých strojů a výrobních linek, existuje dohoda o součinnosti mezi Celní správou České republiky a Vězeňskou službou. Odsouzení vězni stroje rozebírají, třídí materiál a poté je tento tříděný odpad vykoupen sběrnou kovů za daleko výhodnější ceny, než za jakou by byl vykoupen stroj celý.

 

         

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 261 335 830
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky