CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 01.08.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Celníci na severu Moravy odhalili padělky za několik milionů

Stovky kusů textilu, parfému, elektroniky, ale také hraček, které svým vzhledem a zpracováním napodobovaly zboží světoznámých značek zadrželi celníci v bruntálských provozovnách. Prodejní hodnota originálů by přesáhla 4 a půl milionu korun.

V rozmezí pár dnů provedli pracovníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj v Bruntálu kontroly se zaměřením na skladování a prodej zboží podezřelého z porušování práv duševního vlastnictví. V prvně kontrolované provozovně odhalili celníci padělky převážně obuvi a parfémů. Jednalo se o napodobeniny značek Chanel, Chloe, Crocs nebo Tommy Hilfiger. Výrazným ukazatelem možného porušení práv duševního vlastnictví u kontrolovaného zboží byla jeho cena. Ta se pohybovala ve stovkách korun oproti originálnímu zboží, u kterého by celková hodnota při prodeji přesáhla milion a půl.

O pár dní později uskutečnili celníci kontrolu v další místní provozovně. Zde pracovníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj zadrželi přes 1500 kusů oblečení, elektroniky a dětských hraček. Především u dětského zboží je k zadržení zboží přistupováno z důvodu rizika zdravotní závadnosti, neboť oproti originálu nejsou tyto hračky zdravotně testovány.  Jako marná se ukázala také snaha prodejců ukrýt cennější kusy padělaného zboží v půdních a sklepních prostorech. Kontrolní skupina během důkladné prohlídky prostor totiž objevila vstupy do těchto místností, a to i přes důmyslné zamaskování za krabice a textil. V prodejně bylo zadrženo zboží značek Gucci, Apple, Dior, Casio, Lego nebo Pokemon. Hodnota zboží, pokud by se jednalo o originály, byla vyčíslena na 3 miliony korun.

Kontrolovaným subjektům, kterým se v rámci řízení prokáže nakládání se zbožím porušující práva duševního vlastnictví, hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun. 


por. Bc. Zuzana Němcová
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 607 049 750
e-mail: z.nemcova@cs.mfcrf.cz
Skočit na začátek stránky