CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 17.01.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Olomoučtí celníci zajistili cisternu s lihem

Olomoučtí celníci zajistili cisternu s třiceti tisíci litry etanolu (lihu). Daňový únik je předběžně vyčíslen na více než osm milionů korun.

Celníci prováděli koncem roku běžné kontroly na silničním obchvatu města Olomouce. Vytipovali si ke kontrole nákladní vozidlo s cisternovým návěsem s polskou státní poznávací značkou. Cisterna obsahovala více než třicet tisíc litrů etanolu (lihu). Při kontrole průvodních dokladů nebyl řidič schopen prokázat řádné zdanění převáženého zboží. Proto celníci nákladní vozidlo s etanolem zajistili a z cisterny odebrali vzorky. Ty byly podrobeny další analýze v celně technické laboratoři. Výsledky rozborů, které máme v současnosti k dispozici, potvrdily, že denaturace etanolu není provedena v souladu s legislativou EU a tudíž se jedná o přepravu v rozporu s předpisy ČR.

V případě, že se podezření z nelegální přepravy etanolu potvrdí a řádné zdanění se nepodaří prokázat, hrozí v tomto případě propadnutí zboží i dopravního prostředku ve prospěch státu. Dále bude vyměřena spotřební daň, která je předběžně vyčíslena na více než osm milionů korun.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici fotodokumentaci.​


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky