CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 10.02.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Olomoučtí celníci bilancovali loňský rok

Olomoučtí celníci zažili i přes stále přetrvávající nejrůznější pandemické omezení úspěšný rok. V loňském roce se jim podařilo do státního rozpočtu přispět částkou téměř 2,166 miliardy korun, což je přibližně o 260 milionů více než v předchozím roce. Jedná se o částku vybranou na cle, spotřebních daních a dalších poplatcích.


Celní řízení
Jednou z primárních činností celního úřadu je dovoz a vývoz zboží přes vnější hranice Evropské unie, kdy projednal v minulém roce 29 452 případů dovozu a 47 724 případů vývozu. Celkově se pak v rámci zmíněné agendy vybralo clo ve výši 355,5 milionů korun, což představuje nárůst téměř 37 % oproti loňskému roku. Na místě je však třeba podotknout, že během vyhlášení nouzových stavů v roce 2021, nedošlo k přerušení celního projednávání.

Správa daní
Další primární činností, která si zaslouží pozornost je oblast spotřebních daní. Za nejvýznamnější komoditu, která podléhá spotřební dani můžeme považovat líh, u kterého byl v roce 2021 zaznamenán nárůst výběru daně. Celkově se tedy jednalo o částku ve výši 1,351 miliardy korun (1,149 miliardy v předchozím roce). Součástí inkasa spotřební daně z lihu je i pěstitelské pálení, kde má Celní úřad pro Olomoucký kraj ve své působnosti celkem 82 pěstitelských pálenic, u kterých provádí pracovníci kontrolní činnost. Jedná se o více než 16 % z celkového počtu pálenic v České republice.

U uhrazené daně z piva došlo oproti roku 2020 k mírnému nárustu. V roce 2021 byla uhrazená spotřební daň v celkové výši téměř 161 milionů korun. 

Oproti výběru spotřebních daní celní úřad daně daňovým subjektům také vrací. V loňském roce bylo daňovým subjektům v Olomouckém kraji na základě žádosti vráceno 217,3 milionů na spotřební dani z minerálních olejů. Jedná se o systém tzv. vratek spotřebních daní, které si uplatňují zpravidla subjekty, využívající minerální oleje zejména pro zemědělskou prvovýrobu, výrobu tepla či hospodaření v lese. 

Dělená správa
Významnou kompetencí celní správy je také tzv. dělená správa, která zajišťuje v zákonem stanovených případech platební povinnosti uložené jinými správními orgány, které jsou vybírány a vymáhány celním úřadem. V uplynulém roce bylo zaznamenáno 17 345 případů v celkové hodnotě přesahující 400 milionů korun. 

Dohledové činnosti celního úřadu
Na závěr nesmíme opomenout dohledové činnosti celního úřadu, kde byly v roce 2021 zaznamenány například záchyty v oblasti kontrol nelegálního hazardu. Celníci zde odhalili celkem 15 případů, v rámci kterých bylo zadrženo 34 technických zařízení. Ve 98 případech pak odhalil celní úřad nelegální přepravu omamných a psychotropních látek. 

Celní úřad v loňském roce přistihl na zpoplatněných komunikacích celkem 4012 řidičů, kteří neměli uhrazené mýtné, nebo neměli zaplacenou elektronickou dálniční známku. V případě elektronických dálničních známek odhalil 2281 přestupků a na místě udělil pokuty přesahující částku 3,5 milionů korun. Při kontrolách časového zpoplatnění zaznamenal celní úřad celkem 1731 případů porušení právních předpisů. Na pokutách v příkazním řízení na místě za tyto přestupky uložil pokuty v celkové výši přesahující dva miliony korun. 

Nutné je ovšem doplnit, že dohledové činnosti byly ovlivněny uzavřením okresů, kdy se celníci podíleli na kontrole hranic okresu Jeseník během nouzového stavu. 


por. Mgr. David Kubenz
Tiskový mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 725 597 494
e-mail: D.Kubenz@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky