CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 25.07.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Pardubičtí celnící zadrželi padělky elektroniky v hodnotě originálů přesahující deset milionů korun

Dnes celníci z Pardubického celního úřadu dokončili kontrolu kontejneru na překladišti v České Třebové, který obsahoval 1457 kartonů s elektronikou z Číny a směřoval do některé ze zemí EU. V jeho útrobách našli na několika místech 160 krabic, ve kterých se ukrývalo 20 tisíc kusů propojovacích datových kabelů s nápisem HDMI. Je to chráněná zkratka pro označení obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu a deklaruje jejich přenos ve vysoké kvalitě. Pokud by se podezřelé zboží prodalo, majiteli práva duševního vlastnictví by vznikla škoda téměř osm milionů korun.

Pardubičtí celníci kontrolovali na stejném místě i včera. Po tom co vyložili celý kontejner s čínským zbožím, objevili na podlaze u čelní stěny 14 krabic, které obsahovaly celkem 277 dataprojektorů rovněž s označením HDMI. Hodnota originálních výrobků se zde blíží třem milionům korun.

Celní kontroloři oslovili příslušného zástupce majitele práv duševního vlastnictví a sdělili mu své podezření, že by se mohlo jednat o neoriginální výrobky. Ten jejich názor potvrdil. Zboží proto zadrželi a je předmětem dalšího šetření, které může skončit až u soudu.

S padělky elektroniky se celníci v Pardubickém kraji setkali vůbec poprvé. Dosud se jim podařilo zadržet padělky s tématikou letošního mistrovství světa ve fotbale, padělky motorových pil, hraček, textilu a obuvi.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj 
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky