CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 28.02.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Prací prášek nejen na praní

Rafinovaný úkryt tisíců tablet léku na výrobu drog objevili pardubičtí celníci při jedné z kontrol.

 

Nedaleko hranic s Polskem zastavili osobní vozidlo, v němž cestovali dva muži ve věku 38 a 42 let. Oba celníkům tvrdili, že nevezou nic, co by podléhalo celním procedurám.

Členové hlídky se však s tímto tvrzením nespokojili a stříbrnou fabii prohledali.

 

Za sedadlem spolujezdce objevili originální balení pracího prostředku, jež prozkoumali. Důslednost se vyplatila, vrstva prášku totiž maskovala tři igelitové zatahovací pytle s vyloupanými tabletami o celkové váze pět a půl kilogramu.

 

Případ je nyní ve stádiu šetření. Dle předběžných zjištění se jednalo o medikament Cirrus, jež se kvůli účinné látce zneužívá k výrobě pervitinu. Celníci odhadují, že by se ze zajištěného množství „uvařilo" kolem jednoho kilogramu drogy za milion korun českých.

 

Starší muž, jenž řídil, tvrdil, že o kontrabandu nevěděl. Inkriminovanou krabici prý naložil jeho spolujezdec. Ten uvedl, že koupil prací prášek a k zakázanému obsahu se také nehlásil. Pokud se někomu z nich prokáže vina, za nedovolené držení takového množství omamných a psychotropních látek hrozí trest odnětí svobody v délce dvou až deseti let.

 

Pardubičtí celníci tímto případem evidují další neobvyklý úkryt prostředků na výrobu drog. Na konci minulého roku odhalili medikamenty zabalené v mletém masu.   


por. Ing. Tomáš Culek
Zástupce tiskového mluvčího Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 312
mobil: +420 720 749 822
e-mail: t.culek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky