CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 06.02.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Celníci z Pardubic hodnotí kontrolní činnost v minulém roce

Pardubičtí celníci v minulém roce prověřili 8 500 vozidel a 1 500 provozoven. Odhalili miliony cigaret bez tabákových nálepek, drogy a suroviny k jejich výrobě, tisíce kusů padělků, desítky zaměstnanců z ciziny pracujícíh na černo, nelegální herny a firmy, které neplnily povinnosti plynoucí ze zákona o evidenci tržeb.

Dosud největší případ na poli nezdaněných tabákových výrobků zrealizovali celníci na podzim loňského roku, když na odlehlém místě zjistili opuštěný návěs. Za přispění služebního psa vyšlo najevo, že se uvnitř nachází tabákové výrobky, a to v úctyhodném množství. Celníci totiž napočítali sedm milionů nekolkovaných cigaret různých značek a tabákový odpad. Kdyby se je podařilo prodat zákazníkům v tuzemsku, únik na spotřební dani by přesáhl částku 18 milionů korun. V průběhu roku zajistili ještě jeden a půl tuny surového tabáku bez patřičných dokladů v polské dodávce. Daňový únik se vyšplhal na 3,5 milionu korun. 

Co se týká drog, v minulém roce jich celníci zajistili celou škálu, jako např. marihuanu, pervitin, amfetamin, lysohlávky, hašiš, kokain atd. v celkovém množství 1 600 gramů. Zadrželi také léky, z nichž se drogy vyrábí, a to v množství 3 500 ks.

V kamenných ochodech a v zásilkách směřujících do/z EU celníci našli také mnoho neoriginálního zboží rozličných druhů. Zadrželi padělky herních konzolí, napodobeniny ložisek, falešnou obuv, hračky a trička v celkovém množství 7 500 ks. Hodnota originálních výrobků se blíží 20 milionům korun českých.

Významně se dařilo celníkům z Pardubic při potírání nelegální zaměstnanosti cizinců. V potravinářském provozu zadokumentovali téměř 50 pracovníků z Ukrajiny, kteří zde pracovali na černo. Prokázali se pouze turistickým pasem. Zaměstnavateli, který umožní výkon nelegální práce přitom hrozí pokuta od úřadu práce až 10 milionů korun. Celkový počet zkontrolovaných cizinců v roce 2019 byl 284, z nichž nelegálně zde pracovalo 104 a 29 jich nemělo povolení k pobytu.

V oblasti dodržování zákona o hazardních hrách celnické hlídky provedly 84 kontrol, z nichž 50 jich bylo s pozitivním výsledkem. Odhalily dvě nelegální herny a zjistily tři nepovolená hrací zařízení.

Celní orgány se v kraji zabývaly také elektronickou evidencí tržeb. Zrealizovaly celkem 688 kontrol, přičemž 142 kvalifikovaly jako pozitivních. Drobnější nedostatky řešily příkazem na místě v celkové výši 167 000 korun českých. Závažnější nebo opakovaná provinění končila ve správním řízení, v rámci něhož uložily pokuty v celkové výši téměř jeden milion korun českých. Nejčastěji identifikovaly nevystavení účtenky obsluhou, a to ve 101 případech a 65krát nezasílání údajů správci daně. Pro chybějící zařízení na evidenci tržeb nařídily uzavření jedné provozovny.

Celníci rovněž vážili nákladní vozidla, přičemž zjistili 104 porušení předpisů. Rekord evidují u dodávky přetížené téměř o 3,5 tuny.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky