CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02 Pardubice

V Pardubicích 25.04.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Padělky známých značek skončily v drtičce odpadu

K pravidelným kontrolám celní správy patří ochrana trhu před padělky, pirátskými napodobeninami, falzifikáty a zbožím, které je na trh dodáváno nebo je prodáváno bez příslušného oprávnění „licence“.

Takové zboží v minulých dne dopravili pardubičtí celníci do spalovny, kde bylo nejprve rozdrceno a následně energeticky zhodnoceno. Alespoň minimální užitek přinesly padělky známých značek (Coco Chanel, Calvin Klein, Gucci, Louis Vuitton, Burberry, Nike, adidas, Crocs).

Jednalo se především o padělky oblečení, bot a kabelek či příslušenství k elektronice. Cena originálních výrobků by se na trhu pohybovala kolem 14 milionů korun.

Hitem v padělání byly v loňském roce např. roušky cílící na děti „LOL SUPRISE“ a mládež „APPLE“, přenosné tašky pro psy či imitace pracích prášků a parfémů známých výrobců. Jedním z důvodů, proč jsou padělky tak rozšířené, je jejich mizivá cena oproti originálům a pocit výjimečnosti při jejich vlastnění. Za podezřele nízkou cenou se většinou skrývá špatná kvalita, vady materiálu, zdraví škodlivé látky a velmi špatné pracovní podmínky lidí, kteří je vyrábějí. 


por. Mgr. Ludmila Říhová Zezulová, Dis.
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: l.rihova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky