CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02 Pardubice

V Pardubicích 09.03.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Pozor na závadné maso

Mezi nejvyhledávanější potravinu na trhu patří maso. Oblibě se těší nejen mezi kuchaři a konzumenty, ale především mezi obchodníky. Mnozí z obchodníků, překupníků a dodavatelů však zapomínají, že by maso mělo splňovat zdravotní způsobilost. Tuto skutečnost je nutné prokázat příslušnými doklady.

Pardubičtí celníci od začátku roku zabránili několika případům uvedení závadného masa na tuzemský trh.  Na přelomu roku řešili dovozy vepřového masa a pokrmů z ryb, které nesplňovaly podmínky pro propuštění zboží do navrženého režimu.  Celkem 550 kilogramů pokrmů z ryb a 50 kilo mletého vepřového masa místo na stolech strávníků skončilo ve spalovně.

Další tuny masa zadrželi v únoru pardubičtí celníci na dálnici D11, kde si vytipovali vozidlo polské imatrikulace.  Při kontrole nákladového prostoru vozidla objevili 7,5 tuny vepřového masa bez příslušných dokladů. Další prověřování prokázalo, že se jedná o nenahlášenou přepravu masa z Polské republiky. Případem se bude zabývat krajská veterinární správa, kam byla věc postoupena.

Obdobně dopadl řidič cizí státní příslušnosti minulý týden, který se snažil převézt 650 kg mraženého gyrosu. Ani on nebyl schopen při kontrole doložit doklady prokazující původ a kvalitu masa. O osudu zajištěného masa bude i v tomto případě rozhodovat krajská veterinární správa.  

 


por. Mgr. Ludmila Říhová Zezulová, Dis.
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: l.rihova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky