CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 22.01.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

Výsledky CÚ pro Plzeňský kraj v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví a v záchytech OPL za rok 2013

Jedním z úkolů Celní správy ČR je dozor nad dodržováním zákazu nabídky, prodeje a skladování zboží porušujícího práva duševního vlastnictví, tzn. padělků a napodobenin. Padělek je výrobek, na němž je bez souhlasu majitele ochranné známky umístěno označení stejné nebo zaměnitelné s ochrannou známkou (padělky veškerého značkové zboží). Nedovolená napodobenina je rozmnoženina vyrobená bez souhlasu majitelů autorských práv (např. pirátská CD, DVD,).
Značná část případů, které řešil  Celní úřad pro Plzeňský kraj v roce 2013 v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví, se nadále vztahuje k příhraničním tržnicím. Sice zde již nedochází k masivnímu prodeji padělků a napodobenin jako v minulosti, ale skrytá forma nabídky a prodeje nadále přetrvává. Navíc se mění sortiment padělků, kdy se jedná spíše o drobnější výrobky, které lze snadněji přepravovat a ukrýt, např. hodinky, zapalovače, peněženky. Při běžných kontrolách na tržnicích v Plzeňském kraji celníci zajistili 22 tisíc padělků a 47 tisíc pirátských nosičů.
V trestním řízení celní úřad šetřil 32 případů týkajících porušení práv k ochranné známce a porušování autorského práva. Při domovních prohlídkách nebo prohlídkách nebytových prostor bylo zajištěno 6 tisíc padělků a 8 tisíc napodobenin.
Cena originálů zajištěných výrobků v loňském roce by přesahovala 100 miliónů korun.

OPL
Nelegální obchod spojený s příhraničními tržnicemi nabral v posledních letech ještě jiný směr. V příhraniční oblasti celníci zajišťují stále vyšší množství omamných látek. Celní úřad v roce 2013 zachytil v příhraniční s Německem 4,3 kg omamných látek, z toho 3,2 kg pervitinu.
Uvedené množství drog zadrželi celníci v rámci 61 případů při kontrolách vozidel v příhraniční oblasti, společných kontrolách s německou celní správou nebo na tržnicích. Nejčastěji (v 39 případech) byla droga nalezena při kontrolách vozidel u německých občanů. Tady  se většinou jednalo o několikagramové množství pravděpodobně určené pro vlastní potřebu. Naopak největší záchyt 2 kg pervitinu zaznamenali celníci v září u obce Olešná na Tachovsku v dodávce u vietnamského občana.
     


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky