CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Plzeňský kraj
Antonína Uxy 11
P.O. Box 88
303 88 Plzeň

V Plzni 08.06.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

Řidič ovládal tachograf pomocí pedálů

Hlídka mobilního dohledu Celního úřadu pro Plzeňský kraj zjistila při kontrole dva roky starého kamionu tuzemského dopravce, že je ve vozidle zabudováno speciální elektronické zařízení umožňující přerušení činnosti digitálního tachografu. Jedná se o první případ, kdy příslušníci celní správy odhalili umístění a funkci zařízení na přerušení činnosti tachografu přímo při kontrole a zajistili ho. 

Hlídka celníků prováděla dne 31.5. na komunikaci D5 ve směru do Německa kontrolu zaměřenou na dobu řízení, dodržování bezpečnostních přestávek a doby odpočinku řidičů nákladních vozidel. Celníci zastavili nákladní vozidlo, které řídil čtyřicetiletý řidič. Porovnáním dat z karty řidiče, na kterou se zapisují údaje o řízení a čerpání odpočinku, zjistili, že data na kartě neodpovídají skutečnosti. Nákladní vozidlo, které zastavili, podle tachografu jízdu nevykonávalo. Celníci kontrolou vyloučili použití magnetu na čidle tachografu a pojali podezření, že řidič používá jiné zařízení ovládající činnost tachografu. Nechali proto u nákladního vozidla provést odbornou prohlídku. Servisní technik zjistil, že je v prostoru za tachografem ukryto speciální zařízení, které ovlivňuje činnost tachografu. Při aktivaci zařízení tachograf neznamenával jízdu vozidla, neukazoval rychlost vozidla a nezapočítával ujeté kilometry. Při instalaci zařízení nebyl nutný žádný zásah do palubní desky vozidla. Zařízení se aktivovalo při otočení klíčku v zapalování a přesnou kombinací sešlápnutí brzdového pedálu a pedálu plynu.

Řidič pomocí uvedeného zařízení měnil záznamy o době řízení, nedodržoval ustanovení týkající se doby řízení, bezpečnostních přestávek a doby odpočinku a řádně nevedl záznamy. Případ celní správa postoupí k projednání příslušným úřadům. Dopravci hrozí pokuta až do výše 500 000 Kč a řidiči do výše 10 000 Kč.

Celní úřad zařízení na ovládaní činnosti tachografu zajistil jako důkazní prostředek.


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky