CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Plzeňský kraj
Antonína Uxy 11
P.O. Box 88
303 88 Plzeň

V Plzni 09.10.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

Celníci zadrželi stánkařům další padělky

Ve čtvrtek 3. října 2019 se příslušníci odboru Dohledu Celního úřadu pro Plzeňský kraj zaměřili na největší tržnici v Plzeňském kraji ve Svaté Kateřině. Kontrolovali, zda nedochází k porušování práv duševního vlastnictví a zákona o evidenci tržeb.

Ke kontrole bylo na základě předchozího monitoringu vytipováno celkem sedm provozoven. Celníci v civilním oděvu nejprve provedli kontrolní nákup za účelem prověření plnění povinností stanovených zákonem o evidenci tržeb. Následně se ke kontrole připojili i uniformovaní celníci a zahájili kontrolu zaměřenou na dodržování práv duševního vlastnictví. Dva vytipované prodejní stánky již byly uzavřené a prodejci je odmítali otevřít s tím, že nemají klíče. Poté, co je kontrolní skupina informovala o tom, že neposkytnutí součinnosti může být kvalifikováno jako přestupek, prodejní stánky otevřeli. Ve všech stáncích bylo zjištěno porušení zákona o ochraně práv duševního vlastnictví, stánkaři zboží nabízeli jako originály světoznámých značek, jako např. Armani, Diesel, Gucci, Chanel a další.

Jedné z kontrolních skupin se při provádění úkonů souvisejících se zahájením kontroly povedlo přistihnout ženu, která ve stánku obsluhovala, jak předala klíč od vozidla jiné ženě. Ta se snažila z místa předání urychleně zmizet, ale na pozorné členy kontrolní skupiny si nepřišla. Poté, co byla žena zadržena, jí hlídka vyzvala k otevření vozidla, což učinila. Ve vozidle se ukryté pod dekami nacházelo zboží podezřelé z porušování práv duševního vlastnictví k registrovaným ochranným známkám. K vlastnictví zboží uloženého ve vozidle se doznaly obě ženy s tím, že jedné patří textil a druhé kabelky, pásky, sluneční brýle a ostatních módní doplňky.

Celkem bylo v rámci kontrolní akce zadrženo více než 1400 ks zboží podezřelého z porušování práv duševního vlastnictví v hodnotě přes 4 mil. Kč. Kontrolami zaměřenými na dodržování zákona o evidenci tržeb nebyla zjištěna žádná porušení právních předpisů.


por. Mgr. Bc. Marcela Kašparová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 703 490 655
fax: +420 377 326 130
e-mail: mkasparova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky