CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 05.02.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Cizinci pašovali cigarety ve dvojité stěně dodávky

Koncem minulého týdne si při noční směně tříčlenná mobilní hlídka středočeských celníků vytipovávala projíždějící vozidla ke kontrole. Tentokrát jim jako kontrolní stanoviště posloužila čerpací stanice Benzina na 52 km dálnice D1 nedaleko Střechova nad Sázavou na Benešovsku. Celníci se zaměřili zejména na přepravu vybraných výrobků (alkohol, cigarety, tabák, minerální oleje atd.) a na pátrání po omamných a psychotropních látkách.

Jedním z vytipovaných vozidel byl dodávkový automobil značky VW transporter šedé barvy s německou SPZ, ve kterém cestovali dva muži ukrajinské národnosti.

Na dotaz celníků, zda vezou alkohol, cigarety, či jiné zboží podléhající zákazům či omezení řidič odpověděl, že nic takového neveze. Hlídka vyzvala řidiče k zpřístupnění zavazadlového prostoru, kde byly osobní věci obou mužů. Při prohlídce vozidla si celníci všimli, že při porovnání velikosti zavazadlového prostoru k prostoru kabiny vozidla byl markantní nepoměr v umístění přepážky mezi zavazadlovým prostorem a prostorem kabiny vozidla. Vzniklo tak podezření na skrytý prostor. Řidič i spolucestující byli vyzváni k zpřístupnění prostoru mezi zavazadlovým prostorem a prostorem kabiny. Oba muži od této chvíle přestali spolupracovat. Hlídka celníků přistoupila k demontáži čalounění v zavazadlovém prostoru, u stropní části přepážky bylo umístěno světlo bez žárovky a elektroinstalace. Po demontáži světla a části čalounění se spolucestující začal chovat značně nervózně. Po odmontování uměle vytvořené přepážky byly v meziprostoru zavazadlového prostoru a kabiny nalezeny kartony cigaret značky Marlboro red označené ukrajinskou tabákovou nálepkou. V průběhu odkrývání tajné schránky se spolucestující snažil ovlivnit řidiče.

Kontrolou bylo zjištěno téměř 166 tisíc kusů cigaret značky Marlboro red v krabičkách označených ukrajinskou tabákovou nálepkou.

Na základě těchto skutečností byli oba muži zajištěni a byla jim přiložena pouta, protože vzniklo podezření ze spáchání trestného činu a podezření na možný útěk.

Celkem tak bylo nalezeno 8 300 krabiček cigaret. Únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na téměř půl milionu korun. Cigarety byly zajištěny a bylo zahájeno trestní řízení o krácení daní a porušení předpisů o nálepkách k označení zboží. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na tři roky, cigarety budou zničeny pod celním dohledem a muži budou muset uhradit spotřební daň.


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky