CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 27.11.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Červená nafta v nádržích motorových vozidel

Červenou naftu, jak se lidově nazývají některé značené a barvené minerální oleje, odhalili v uplynulých dnech ústečtí celníci v nádržích automobilů.      
     
Při kontrolní činnosti prováděné na komunikaci u obce Košťany zastavila hlídka mobilního dohledu nákladní vozidlo Avia. Řidič byl zjevně překvapen, když celníci z běžné nádrže pevně spojené s vozidlem odebrali vzorek. Zkouška testovací soupravou na přítomnost značkovače v motorové naftě byla pozitivní. Ačkoliv se řidič snažil vyvolat dojem, že toto byl první případ, s ohledem na provozování silniční dopravy tomu tak zřejmě nebylo.

Stejně zaskočena byla i čtyřiatřicetiletá řidička vozidla VW Sharan. I v jejím případě zkouška potvrdila, že se v nádrži vozidla nenachází řádně zdaněná motorová nafta, nýbrž zneužívaný topný olej.

Zatímco přistižené řidičce za používání značeného a barveného minerálního oleje pro pohon motorů hrozí pokuta do výše jednoho milionu korun, majiteli podnikajícímu v autodopravě hrozí pokuta až do výše 10 milionů.

Minerální olej prodávaný na čerpacích stanicích v sousedním Německu pod názvem Heizöl je určen výhradně pro výrobu tepla. Proto je také palivo barveno. Z důvodu nižší ceny je však tento topný olej u nás podvodně používán pro pohon motorů. O tom, že poptávka po této načervenalé kapalině roste, svědčí i počet odhalených nelegálních přeprav „červené nafty“ v příhraničních oblastech.

Zatímco loni mobilní hlídky ústeckých celníků odhalily 15 nelegálních přeprav minerálních olejů, letos už to bylo 58 případů.  Od začátku roku celníci zajistili přistiženým osobám, téměř 46 tisíc litrů olejovité kapaliny s červeným nádechem v hodnotě bezmála jeden milion korun. Zabránili tak daňovým únikům ve výši téměř 506 tisíc korun.

   


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky