CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 10.02.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Z Německa se vozí tisíce litrů minerálních olejů

Během jednoho dne odhalili ústečtí celníci při silničních kontrolách v příhraničí čtyři řidiče, kteří dopravovali z Německa nadlimitní množství minerálních olejů bez patřičných dokladů. Předběžná výše úniku na spotřební dani činí téměř 65 tisíc korun.

Mobilní hlídky celníků v dodávkových vozidlech s českou imatrikulací objevili IBC kostky, plastové kanystry a na přívěsném vozíku pod plachtou zakryté sudy s celkem 5 832 litry látky načervenalé barvy, pachem připomínající naftu. Na otázku týkající se obsahu nádob, kontrolované osoby odpověděly, že vezou olej na topení, který mají pro vlastní spotřebu. Nebyly však schopny předložit doklady, které by prokázaly původ a řádné zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Celníci odebrali vzorky a barely s tekutinou zajistili.

Pokud se potvrdí, že se řidiči dopustili nezákonného jednání, hrozí jim propadnutí vybraných výrobků ve prospěch státu a budou vyzváni k podání daňového přiznání a doplacení spotřební daně.

Nejedná se o ojedinělé případy. Jen za měsíc leden evidují ústečtí celníci 11 nelegálních přeprav. Celkem již zajistili bezmála 12 tisíc litrů minerálních olejů a zabránili daňovému úniku ve výši téměř 135 tisíc korun.

Ne vždy končí obdobné případy jen propadnutím zboží a doplacením spotřební daně. V závěru loňského roku celníci zadrželi na Mostecku muže, který za sem měsíců dovezl nejméně 117 tisíc litrů topného oleje. Ten následně prodával coby motorovou naftu a stát tím připravil na daních o dva miliony korun. Nyní čeká na soud a hrozí mu trest odnětí svobody až na osm let.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky