CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 22.10.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Řidič celníky magnetem neoblafnul

Ústečtí celníci odhalili v minulých dnech řidiče, který obelhával záznamové zařízení tzv. tachograf magnetem.

Při kontrolní činnosti na silniční komunikaci č. I/13 u obce Liběšice na Mostecku si mobilní hlídka celníků vytipovala a následně zastavila krátce po třiadvacáté hodině řidiče nákladního vozidla s českou registrační značkou. Celníci provedli kromě kontroly přepravovaného nákladu také kontrolu denního výpisu stažených dat ze záznamového zařízení. Přestože se vozidlo prokazatelně pohybovalo, záznamové zařízení vykazovalo přestávku. Pojali podezření, že řidič nějakým konáním ovlivňuje správnou funkci digitálního tachografu. Řidič to popřel a nadále odmítal spolupracovat. Celníci tedy přistoupili ke kontrole kabiny vozidla a převodového ústrojí. Po chvilce byl objeven na horním čidle převodovky obdélníkový magnet.

Celníci pro důvodné podezření ze spáchání přečinu neoprávněné manipulace s digitálním tachografem přivolali policejní hlídku, která si osmačtyřicetiletého řidiče i s magnetem na místě převzala k dalšímu řízení. Odhalené nedodržování předpisů celníci zadokumentovali a případ postoupí na odbor dopravy Krajského úřadu v Ústí nad Labem k zahájení správního řízení.

Někteří řidiči nákladních vozidel dodržování stanovené doby řízení vozidla, bezpečnostních přestávek a doby odpočinku obcházejí tím, že do záznamového zařízení vloží kartu jiného řidiče či na snímač převodovky připevní magnet nebo použijí jiné speciální elektronické zařízení, které znemožní správnou funkci tachografu. Porušují tím nejen předpisy, ale stávají se pro ostatní účastníky silničního provozu velkým nebezpečím.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky