CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 18.06.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Celníci zajistili cisternu s lehkým topným olejem

Ústečtí celníci zajistili cisternu s bezmála třiceti tisíci litry minerálního oleje. Daňový únik byl předběžně vyčíslen na více než 325 tisíc korun.

Hlídka mobilního dohledu ústeckých celníků prováděla v uplynulém týdnu na komunikaci I/13 u obce Česká Kamenice běžnou kontrolní činnost. Krátce po dvaadvacáté hodině celníci vytipovali a zastavili nákladní vozidlo s cisternovým návěsem a polskou registrační značkou. Cisterna obsahovala 29 698 litrů lehkého topného oleje. Řidič nebyl na výzvu celníků schopen předložit k přepravovanému zboží náležité průvodní doklady, prokazující řádné zdanění vybraných výrobků nebo jejich oprávněné nabytí za ceny bez daně. Celníci pojali důvodné podezření, že by se mohlo jednat o nezákonnou přepravu minerálních olejů. Navíc podle údajů v nákladním listu (CMR) proběhla nakládka v Lotyšsku a odběratelem měla být firma sídlící ve slovenské Žilině. Zjevně neekonomická a nelogická trasa přepravy vzbuzovala u hlídky další pochybnosti. Vozidlo i s nákladem celníci zajistili. Z cisterny byly odebrány vzorky, které jsou podrobeny další analýze v celně technické laboratoři. Případ je nadále v šetření.

Pokud se podezření z nelegální přepravy potvrdí a řádné zdanění se nepodaří prokázat, propadne zajištěné zboží včetně dopravního prostředku ve prospěch státu.

Doprava minerálních olejů pro účely podnikání v České republice a mezi státy Evropské unie je umožněna pouze v rámci elektronického systému přepravy a sledování výrobků podléhajících spotřební dani (EMCS) nebo na základě zjednodušeného průvodního dokladu.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky