CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 11.04.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Řidiči vezli nadlimitní množství pohonných hmot i lihovin

Na dálnici D8 u Lovosic kontrolovala v uplynulých dnech mobilní hlídka celníků vozidla ve směru ke státní hranici s Německem. Jedním z nich byl i tmavomodrý Opel Frontera s maďarskou poznávací značkou a přívěsným vozíkem. Cizinec na dotaz celníků, zda převáží nějaké cigarety, lihoviny a jiné vybrané výrobky sdělil, že má u sebe jen jeden karton cigaret, jídlo a pití na cestu. Celníci však při kontrole zavazadlového prostoru objevili pět plných plastových barelů. Ve třech nádobách se nacházela tekutina s nádechem motorové nafty a ve dvou kanystrech byla čirá kapalina s lihovým odérem. Maďarský řidič uvedl, že se jedná o 60 litrů motorové nafty, kterou údajně zakoupil ve své domovině a 21 litrů domácí pálenky. Tu veze okoštovat známému do Německa. Celníci kontrolním měřením ramanovým spektrometrem naměřili destilátu, který postrádal maďarské či jiné kontrolní pásky, lihovitost 50 %.

Pro přepravu takového množství vybraných výrobků neměl pětapadesátiletý muž potřebné doklady. Hlídka tak vybrané výrobky v nadlimitním množství (40 litrů nafty a 12 litrů lihoviny) řidiči zajistila.

Hned následující den na silnici II/607 u Chomutova zastavili celníci ke kontrole bílé dodávkové vozidlo Peugeot Boxer s tuzemskou registrační značkou. Při kontrole nákladového prostoru byly nalezeny čtyři plastové kanystry s 95 litry minerálních olejů, tedy motorové nafty. Sedmačtyřicetiletý muž nedokázal prokázat její řádné zdanění nebo oprávněné nabytí za ceny bez daně, a tak hlídka nadlimitní množství, které činilo 75 litrů pohonných hmot ve třech plastových barelech, zajistila.

Zajištěné nadlimitní množství vybraných výrobků propadne ve prospěch státu. Oba muži budou muset celnímu úřadu uniklou spotřební daň doplatit.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky