CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Zlínský kraj
Zarámí 4463
762 34 Zlín

V Zlíně 01.07.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

S prázdninami přišly drogy

S příchodem prázdnin se zlínští celníci stále častěji setkávají s nelegální přepravou omamných a psychotropních látek. Vysvětlení je jednoduché, začalo totiž období letních hudebních festivalů.

Ve čtvrtek 26. června bylo hlídkou mobilního dohledu na hraničním přechodu Strání vytipováno osobní vozidlo. Řidička a její spolujezdec cestovali směrem na Slovensko. Po ověření totožnosti hlídka přistoupila ke kontrole vozidla, osobních věcí a zavazadel. V kufru auta, mezi osobními věcmi, nalezli celníci dva samouzavírací igelitové sáčky, které obsahovaly zelenohnědou sušenou rostlinu zapáchající po marihuaně. Osádka vozidla se k látce nehlásila a dobrovolně ji vydala. Provedený NIK test pozitivně reagoval na přítomnost marihuany. Jednalo se o bezmála 25 gramů této drogy. 

Také v blízkosti hraničního přechodu Starý Hrozenkov prováděli celníci kontrolní činnosti zaměřené na pátrání po zboží uniklé celnímu dohledu.  Vytipováno bylo například osobní vozidlo slovenské imatrikulace. Řidič tvrdil, že cestuje na hudební festival v Piešťanech a převáží jen hudební aparaturu. Také on se podrobil důkladné kontrole. Již při otevření zavazadlového prostoru se z vozidla linul charakteristický zápach po marihuaně. Přímo u řidiče byl nalezen malý igelitový sáček s látkou rostlinného původu a v zavazadlovém prostoru celníci objevili tašku a v ní dva igelitové sáčky s větším množstvím sušených rostlin. U všech tří balení byla provedena zkouška narkotestem NIK, která pozitivně reagovala na přítomnost marihuany. Po zvážení se jednalo o 170 gramů drogy. Ta byla celníky zajištěna a případ nedovolené přeshraniční přepravy se dále šetří.

A obdobné případy řešili pracovníci celního úřadu také následující den. 

V pátek 27. června zadržela hlídka čtyři osobní vozidla českých státních příslušníků směřujících na hudební festival na Slovensku, u kterých byla po provedené kontrole osobních věcí a zavazadel  nalezena nejen marihuana, ale také extáze a LSD.

Po uplynulém víkendu bylo pracovníky Celního úřadu pro Zlínský kraj zadrženo celkem 220 gramů marihuany, 1 gram extáze a papírový trip s LSD.

Jelikož letní festivalová sezóna právě začíná, lze ve Zlínském kraji očekávat zvýšený počet kontrol zaměřených na nelegální přepravu nejen omamných a psychotropních látek, ale také tabákových výrobků nebo alkoholu.


por. Bc. Patricie Valentová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj 
tel: +420 577 054 295
mobil: +420 724 431 118
fax: +420 577 054 209
e-mail: p.valentova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky