CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Zlínský kraj
Zarámí 4463
762 34 Zlín

V Zlíně 15.07.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

Celníci kontrolovali vozidla se zaměřením na nelegální přepravu omamných a psychotropních látek

Jak se říká, léto je nejkrásnějším obdobím roku, obdobím slunce, pohody a hudebních festivalů, je však i časem, který prověřuje připravenost složek celní správy, které se specializují na boj proti nelegální přepravě omamných a psychotropních látek.

Do této kategorie spadá i případ ze dne 9. 7. 2015 z činnosti hlídky Mobilního dohledu Celního úřadu pro Zlínský kraj v prostoru bývalého hraničního přechodu Starý Hrozenkov zaměřené na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu. Pro účely kontroly bylo vybráno osobní vozidlo značky Renault Laguna se čtyřčlennou osádkou. Po standartním zjištění totožnosti byla osádka tvořená dvěma mladými muži  a dvěma mladými ženami dotazována na možnou přítomnost alkoholu, cigaret, omamných  a psychotropních látek v převážených zavazadlech. K dotazu bylo pracovníkům mobilního dohledu sděleno, že převážejí pouze osobní věci k cestě na hudební festival POHODA konaný v Trenčíně na Slovensku.
Následovala výzva k předložení zavazadel ke kontrole, při níž byla v batohu jednoho z mladých mužů objevena plechová dóza obsahující dva plastové sáčky se sušenou látkou rostlinného původu svým charakterem připomínajícím mahurianu, dále byly nalezeny cigaretové papírky zn. OCB SLIM a skleněná dýmka. Dotyčný se k vlastnictví nalezených předmětů a látek následně přiznal, přičemž uvedl, že je převáží pro svoji vlastní potřebu. Při bližší kontrole, převážení objevené látky bylo zjištěno, že se jedná v případě menšího plastového sáčku o množství 0,5 gramu a v případě většího sáčku o množství 1 gramu rostlinné látky, přičemž bylo následným použitím přístroje NIK potvrzeno podezření, že se jedná o mahurianu.

Dalším případem téhož dne ve stejné lokalitě, při obdobném postupu byla kontrola vozidla Ford Focus se čtyřčlennou osádkou, při níž byla v zavazadle řidiče objevena rostlinná látka, kdy bylo po dalším ohledání zjištěno, že se jedná o 4 gramy mahuriany, souběžně bylo objeveno 18 kapslí ve tvaru srdce vážících 10,5 gramu reagujících na test NIK (A,B,K) - metylamfetamin a plastový sáček neznámé látky, kterou nelze zvážit.  Zkouška na NIK TEST (A) potvrdila látku reagující jako amfetamin.

Třetím v pořadí se stal případ nálezu rostlinné látky ve vozidle Škoda Octavia, stejně jako ve dvou předchozích případech s osádkou mladých lidí, kdy byla při kontrole zavazadel u řidiče objevena rostlinná látka pozitivně reagující při použití přístroje NIK. Jednalo o 2 gramy mahuriany.

Posledním uzavírajícím případem dne 9. 7. 2015 byla kontrola vozidla Peugeot Partner, kde v zavazadle jednoho z cestujících byla objevena plechovka s neznámou látkou aromatem připomínající mahurianu. Dotyčný se ke vlastnictví látky přiznal s tím, že ji veze pro kamaráda na Slovensko. Standartním postupem bylo zjištěno, že se jedná o mahurianu v množství 9 gramů.

Případy byly hlídkou mobilního dohledu zadokumentovány a předány k dalšímu šetření.


por. Mgr. Libor Štěpánek
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj
tel: +420 577 054 291
mobil: +420 724 431 118
e-mail: l.stepanek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky