CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Zlínský kraj
Zarámí 4463
762 34 Zlín

V Zlíně 29.03.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

Úspěšné vymáhání pro Španělsko a Německo

Úspěšnou realizaci přeshraniční spolupráce s finančními orgány jiných členských států Evropského společenství uskutečnili ve dvou případech v rámci mezinárodní pomoci při vymáhání nedoplatků na cle a daních pracovníci odboru Správy příjmů a vymáhání Celního úřadu pro Zlínský kraj.

V prvním případě se jednalo o vymáhání nedoplatku, který občanu ČR vznikl v důsledku jeho protiprávní činnosti na území Španělského království. Získaná částka ve výši 1,4 milionů korun českých bude po odečtení exekučních nákladů ve výši 2%, které jsou příjmem státního rozpočtu ČR na úhradu nákladů spojených s vymáháním, poukázána do zahraničí.

Dalším příkladem úspěšné mezinárodní spolupráce bylo vymožení celé dlužné částky přesahující 40 tisíc korun pro finanční orgány Spolkové republiky Německo.

Mezinárodní vymáhání nebývá v současné době nijak výjimečné, což souvisí i s růstem a možnostmi podnikání občanů všech zemí EU a státní orgány místně příslušné dle bydliště či sídla dlužníka mají nepoměrně větší možnosti, jak pohledávky vymoci. Pro dlužníky pak jde většinou o nemilé překvapení při následném zjištění, že se nevyhnuli zaplacení dlužné částky ani po opuštění země kde jim dluh vznikl.

Mezinárodní vymáhání probíhá formou vzájemné spolupráce a rovněž zvyšuje možnost úhrady pohledávek vzniklých na území ČR za cizími státními příslušníky.   


por. Mgr. Dušan Janiš
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj
tel: +420 577 054 217
mobil: +420 724 431 118
fax: +420 577 054 209
e-mail: d.janis@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky