CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Zlínský kraj
Zarámí 4463
762 34 Zlín

V Zlíně 12.02.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Zlínský kraj

Zajištění červeného fosforu na Zlínsku

Téměř 10 kilogramů velmi nebezpečné látky v podobě červeného fosforu zajistili zaměstnanci Celního úřadu pro Zlínský kraj během své kontrolní činnosti v prvním únorovém týdnu v katastru osady Sidonie. Na základě nevěrohodného vysvětlení řidiče osobního vozidla přepravujícího rizikovou chemikálii, a s ohledem na její značné množství, byl případ postoupen PČR k dalšímu šetření.

Červený fosfor je velmi často zneužíván k výrobě metamfetaminu, v daném případě by bylo možné s použitím přepravovaného množství vyrobit až 30 kilogramů nebezpečné drogy (v případě prodeje OPL na černém trhu by se jednalo o částku v řádech několika milionů korun).

Legální použití dané chemikálie je ve značném nepoměru k jeho nelegálnímu využití v rámci celé ČR, proto věnuje celní správa této komoditě zvýšenou pozornost.

K dalšímu záchytu OPL ještě téhož dne došlo na Vsetínsku, kdy bylo při kontrole osobního vozidla nalezeno 5,4 gramů sušené houby s halucinogenními účinky. Mladistvý řidič se současně přiznal k podmíněnému trestu za řízení vozidla pod vlivem omamných látek.

 


por. Mgr. Dušan Janiš
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj
tel: +420 577 054 217
mobil: +420 724 431 118
fax: +420 577 054 209
e-mail: d.janis@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky