CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 24.05.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

KOLKOVÁNÍ LIHOVIN SE BLÍŽÍ

Celní ředitelství Brno ve snaze oslovit co nejvíce subjektů, kterých se týká avizovaná povinnost značit líh kontrolní páskou, využívá i této možnosti sdělit těm, kterým se dosud nedostala, informace příslušných celních úřadů.

Povinnost značit líh je upravena zákonem č. 676/2004 Sb., o povinném značení lihu a o změně zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon). Zákon stanoví povinnost značit líh ve spotřebitelském balení. Pro vysvětlení je třeba říci, že lihem se rozumí lihoviny s obsahem nejméně 15% objemových etanolu. Spotřebitelským balením se rozumí uzavřené nádoby nebo jiné obaly opatřené etiketou výrobce, dovozce nebo prodejce, určené pro prodej lihu konečnému spotřebiteli na daňovém území České republiky.

Dle informací, které v těchto dnech jakožto nadstandardní službu poskytují celní orgány příslušným subjektům, mají právnické i fyzické osoby, pokud dovážejí, skladují či prodávají lihoviny ve spotřebitelském balení, povinnost provést ve svých provozovnách ke dni 1. července 2005 inventarizaci těchto zásob. Povinnost inventarizovat zásoby se vztahuje nejen na velkoobchody a maloobchody, ale i na místa, kde jsou lihoviny rozlévány ke konzumaci, např. na restaurace, pohostinství, bufety i nádražní, i na pojízdné prodejny. Výsledkem inventarizace je zhotovení inventurního seznamu v listinné podobě, ve kterém je třeba uvést: druh – značka lihoviny, obsah lihu v % vol., objem balení, počet balení, případně identifikace dodavatele, datum vyhotovení tohoto seznamu a podpis odpovědné osoby. Nejpozději do 31. 7. 2005 mají výše uvedené subjekty povinnost oznámit výsledky této inventarizace (předat inventurní seznamy ve dvojím vyhotovení) místně příslušnému celnímu úřadu podle místa, kde se inventarizované lihoviny skutečně nacházejí. Celní úřad jim potvrdí předání inventurního seznamu, aby v případě kontroly mohly prokázat, že po 1. 7. 2005 prodávají či rozlévají neznačené lihoviny z inventarizovaných zásob – tedy, že se jedná o lihoviny vyrobené či dovezené před nabytím účinnosti zákona. Z uvedeného vyplývá, že inventarizaci nepodléhají lihoviny ve spotřebitelském balení ke dni inventarizace rozlité např. v šenku restaurace, baru, recepci hotelu apod.

Takto zinventarizované zásoby lihovin ve spotřebitelském balení mohou být na daňovém území České republiky prodávány bez opatření kontrolními páskami nejpozději do 31. 12. 2005. Od 1. 1. 2006 mohou být v České republice prodávány lihoviny ve spotřebitelském balení dovážené či skladované pouze opatřené kontrolní páskou, lapidárně řečeno kolkované.

Povinnost značit kolkovou známkou se nevztahuje na lihoviny v balení menším než 0,2 litru, dále lihoviny určené na vývoz, lihoviny, které jsou produktem pěstitelského pálení a lihoviny dovezené v omezeném množství pro osobní spotřebu, nebo jako dar fyzické osobě pro její vlastní spotřebu.

Značení (kolkování) lihovin dnem 1. 7. 2005 bude prováděno v tuzemsku. Lihoviny dodávané zahraničním dodavatelem z jiného členského státu Společenství nebo ze třetí země bude možnost značit v tuzemsku nebo v zahraničí.

Hlavním důvodem, proč bylo přistoupeno k povinnému značení lihovin, je zejména nutnost zamezit nelegální výrobě, dovozu a distribuci lihovin. Není žádným tajemstvím, že zvyšující se životní náklady i nárůst sazby spotřební daně do jisté míry způsobily i zvýšený zájem o nelegální výrobu lihu jako suroviny k výrobě zejména konzumních lihovin.

Jen pro doplnění je vhodné připomenout, že kontrolou nad dodržováním podmínek prodeje značených lihovin jsou pověřeny kromě celních orgánů i územní finanční orgány, Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Policie ČR.

Zákon upravuje i sankce za porušení, resp. nesplnění povinnosti značit po 1. 7. 2005 lihoviny. Nejsou zanedbatelné. Jenom pro orientaci pohybují se v rozmezí od 50 tisíc do 5 milionů Kč dle posouzení jednotlivého porušení zákona. Sankce ale v této chvíli není prioritní.

Za zmínku určitě stojí informace, že návod na provádění samotného značení lihovin dává vyhláška ministerstva financí č. 147/2005 Sb., která nabývá účinnosti stejně, jako zákon, tj.  1. 7. 2005. Ve svých přílohách stanoví např. vzor kontrolní pásky, vzory návrhů na registraci, vzor tiskopisu objednávky, odběrního listu, tiskopisu pro vracení kontrolních pásek a další. Je třeba uvést, že kontrolní páska je ceninou, (její hodnota bude stanovena nařízením vlády; proslýchá se, že to bude 39 haléřů) neobsahuje spotřební daň (na rozdíl od kontrolní pásky na cigaretách či tabákových výrobcích). Bude ji možno objednat a počínajíc dnem 1. 7. 2005 odebrat na místně příslušném celním úřadu. Minimální počet kusů kontrolních pásek, který si registrovaná osoba může objednat a následně odebrat v jedné objednávce, je 500 kusů. Celkový počet objednaných kusů je vždy násobkem tohoto minimálního počtu. Pochopitelně je možné nepoužité, poškozené či znečištěné kontrolní pásky za zákonem stanovených podmínek vrátit celnímu úřadu.

V této informaci nelze obsáhnout všechny varianty a případy, které přinese praktické provádění výše uvedených činností v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o povinném značení lihu kontrolní páskou. Pokud bude třeba další informace k této problematice, podá je kterýkoliv celní úřad nebo celní ředitelství.


JUDr. Jaroslav Moravec 
tiskový mluvčí CŘ Brno  tel.: 545549282  fax: 545573526  mobil: 602200748  e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky