CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 31.07.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Kontrola zaměstnanosti cizinců

     Žďárští celníci provedli během prvních dnů července několik kontrol, zaměřených na nelegální zaměstnanost cizinců ve svém územním obvodu. Při nich zjistili, že ve třech případech 6 osob vykonávalo na území České republiky pracovní činnost v rozporu se zákonem o zaměstnanosti.
      Tak např. 4 dělníci ukrajinské národnosti v provozu na pile nepředložili pracovní povolení ani smlouvu se zaměstnavatelem, byť zde pracovali delší dobu. Při kontrole obchodu jedna osoba vietnamské národnosti nepředložila pracovní smlouvu. Jindy zase 1 zaměstnanec čínské národnosti nepředložil platné pracovní povolení.
      A jak výše uvedená zjištění končí? Celníci jednotlivé případy postupují místně příslušným úřadům práce k dalšímu řízení.
      Z kontrol, provedených celníky z Vysočiny za 1. pololetí letošního roku vyplývá, že už neplatí, že nejvíce nelegálně zaměstnaných osob pracuje buď ve stavebnictví, nebo v zemědělské výrobě. Jestliže provedli v 1. pololetí loňského roku 26 kontrol, přičemž v 16 případech zjistili porušení zákona o zaměstnanosti, pak v tomtéž období letošního roku provedli 83 kontrol, když v 63 registrují pozitivní zjištění.
      Uvedené případy signalizují, že kompetence celníků v agendě nelegální zaměstnanosti má své opodstatnění a je třeba jí věnovat trvale zvýšenou pozornost.

JUDr. Jaroslav Moravec 
Tiskový mluvčí CŘ Brno
tel: 545549282  mobil: 602200748
fax: 545573526
e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky