CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 25.09.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci "vyčistili" tržnice v Hatích

Počátkem září provedlo Celní ředitelství Brno v součinnosti s ostatními útvary celní správy důkladnou kontrolu tří tržnic v blízkosti obcí Chvalovice a Hatě. Zkontrolováno bylo vše – prodejní stánky, skladovací prostory i zaparkovaná vozidla. Zajistilo se zde rekordní množství zboží, které porušovalo některá práva duševního vlastnictví.

Aby vzápětí nedošlo k opětovnému zaplavení tržnic padělky, je zde prováděn stálý dohled celní správy. Denně celníci prochází a kontrolují všechny tržnice, které nejsou jinak v provozu žádným způsobem omezovány. Dvakrát také okamžitě zakročili při pokusu nabízet a prodávat padělané zboží. Dle zákona o ochraně spotřebitele se totiž jedná o „nekalé“ obchodní praktiky (nabídka, prodej i skladování zboží či služeb porušující některá práva duševního vlastnictví), které se celníci, ale i ČOI snaží eliminovat v maximální možné míře. Úskalím ovšem bylo konkrétní osobě tuto činnost prokázat, zvlášť v případech, kdy prodejci stánky opustili, tvrdili, že zboží není jejich a stánky nebyly evidovány.

Celní správa proto ve spolupráci s živnostenským úřadem dohlíží na důslednou registraci a označení všech subjektů na tržnici a také na vedení příslušných evidencí provozovateli tržnic. Díky tomu bude snadnější případným pachatelům porušení předpisů prokázat. Za užívání nekalých obchodních praktik jim hrozí propadnutí zboží a pokuta až do výše pěti milionů korun. Živnostenský úřad pak může v rámci své pravomoci podniknout další kroky vůči nenapravitelným obchodníkům.

Společným úsilím obou složek se tak podařilo docílit, že téměř 95% prodejních stánků (zbylé jsou zatím prázdné) je řádně zaregistrováno na živnostenském odboru městského úřadu ve Znojmě, provozovny jsou v souladu s živnostenským zákonem řádně označeny a prodávající jsou držiteli živnostenských oprávnění.


Por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky