CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 22.12.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Brněnští celníci odhalili nelegálního výrobce lihovin

    Přes 1.600 litrů nelegálně vyrobených lihovin připravených k distribuci zajistili celníci v Mikulově. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na více než 200.000 korun.

    Koncem listopadu skupina mobilního dohledu z brněnského celního ředitelství kontrolovala vozidla na pozemních komunikacích u Mikulova. Zaměřila se především na přepravu vybraných výrobků (minerální oleje, lihoviny, tabákové výrobky) a zboží, které uniklo dohledu celních orgánů.

    Ke kontrole bylo vytipováno také vozidlo Mercedes – Benz, jehož řidič celníkům uvedl, že veze víno a předložil Obchodní průvodní doklad pro vinařské produkty. V ložném prostoru vozidla se nacházelo 771 plastových lahví o objemu 1,5 litru, které byly označeny etiketami s názvy jednotlivých druhů vín. Když se celníci rozhodli, že odeberou vzorky zboží k odborné expertize, řidič přiznal, že se nejedná o víno. Celníci proto zboží zajistili a zahájili trestní prověřování.

    Na podkladě získaných informací a důkazních prostředků vydal Okresní soud v Břeclavi příkaz k domovním prohlídkám. K jejich samotné realizaci došlo 21. prosince v dopoledních hodinách. Při prohlídkách celníci našli dalších 510 litrů lihovin v lahvích, aromata a také výrobní destilační zařízení. 

    V rámci případu celníci zajistili celkem 1.664 litrů nezdaněných lihovin, přičemž spotřební daň byla vyčíslena přibližně na 211.300 korun. Příslušný Celní úřad v Břeclavi proto zahájil daňové řízení a činí veškeré potřebné kroky ke správnému stanovení a vybrání daně. Po řádném zdokumentování celní správa předá případ Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání ve věci trestného činu zkrácení daně poplatku a jiné povinné platby.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky