CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 23.08.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Brněnští celníci odhalili padělatelskou dílnu

    Plně vybavenou dílnu k opatřování zboží logy ochranných známek světových výrobců a tisíce již zhotovených padělků textilního zboží v hodnotě téměř dva miliony korun zajistili koncem minulého týdne příslušníci Celního ředitelství Brno.

    Ve čtvrtek dopoledne zastavila hlídka mobilního dohledu Celního úřadu Brno při své kontrolní činnosti vozidlo PEUGEOT PARTNER. Vůz řídil Vietnamec, který byl zároveň i jeho provozovatelem. Fyzickou kontrolou ložného prostoru bylo zjištěno, že se v něm nachází 510 kusů textilního zboží, které bylo pravděpodobně neoprávněně označeno ochrannými známkami NIKE, PUMA, LACOSTE, ADIDAS, CONVERSE. Prodejní hodnota originálů by činila přibližně 816.000 korun.

    Na základě důvodného podezření, že ke zhotovování a skladování padělaných textilních výrobků by mohlo docházet v místě pobytu řidiče vozidla, provedla skupina pro odhalování organizované trestné činnosti Celního ředitelství Brno domovní prohlídku rodinného domu ve Šlapanicích. Během prohlídky celníci zajistili 1.802 kusů padělků textilního zboží, 10 šicích strojů, dva stroje k nanášení barev pomocí šablon, 81 kusů šablon s logy ochranných známek, nažehlovací stroj a značné množství nášivek a štítků s logy ochranných známek. Prodejní hodnota originálů zboží by činila přibližně 1.170.000 korun.

    V době domovní prohlídky se v domě nacházelo celkem 11 osob, z toho tři děti. Jednalo se o vietnamské státní příslušníky, z nichž jeden neměl platné doklady k pobytu na území České republiky. Celní správa proto požádala cizineckou policii Brno o poskytnutí součinnosti při ověřování totožnosti cizinců. Ta zadržela jednoho muže, poněvadž zjistila, že je evidován v registru nežádoucích osob.

    Z důvodu podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví zahájilo Celního ředitelství Brno trestní prověřování.


video ke stažení


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky