CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 12.05.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci překazili nelegální převoz papoušků Kakadu

    Pět chráněných exemplářů papoušků Kakadu palmových zadrželi celníci při kontrolní činnosti na dálnici D2 v úseku Břeclav – Lanžhot.

    Vzhledem ke zvýšené četnosti nelegálních převozů chráněných živočichů zaměřili jihomoravští celníci svoji pozornost při silničních kontrolách i tímto směrem. Včera v pozdních večerních hodinách zastavili k namátkové kontrole osobní automobil TOYOTA SIENNA s českou registrační značkou. Řidič tvrdil, že nedováží žádné zboží. Na zadních sedadlech, která byla částečně sklopena, byly uloženy prázdné krabice a zavazadlový prostor byl téměř prázdný.  Po otevření bočních posuvných dveří bylo vidět předměty překryté dekou a bundou.

    Po odkrytí celníci našli tři klece s pěti papoušky. Na základě předchozích zkušeností z výkonu služby pojali podezření, že by se mohlo jednat o druh podléhající Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Přivolaní pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) toto podezření potvrdili. Určili, že se jedná o papouška Kakadu palmového, jehož cena se pohybuje od 200.000 korun výš. Uvedený druh spadá do přílohy I. CITES, přílohy A příslušných evropských unijních předpisů, což je skupina kriticky ohrožených živočichů. Exempláře papoušků byly pracovníky ČIŽP převezeny do záchranného centra.

    Podle tvrzení řidiče měli být ptáci čipováni, což se při kontrole neprokázalo. Tento typ zásilek musí vždy doprovázet platný certifikát CITES, který však předložen nebyl. Celní ředitelství Brno ve spolupráci s ČIŽP podnikne další kroky ke zjištění původu ptáků. Odkud a kam bylo zboží převáženo, je zatím předmětem dalšího šetření. 

   
   


 
 Video ke stažení


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky