CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 11.05.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci zadrželi nelegální trofeje medvěda hnědého

    Dvě medvědí kůže s hlavou a dva kusy masa z medvěda hnědého zadrželi celníci na bývalém hraničním přechodu Břeclav – dálnice.

    Včera odpoledne kontrolovali celníci osobní a dodávková vozidla na dálnici D2 se zaměřením na přepravu zboží zatíženého spotřební daní a na pátrání po zboží, které uniklo dohledu celních orgánů. Ke kontrole si vytipovali také vůz Mitsubishi CWB Outlander se dvěma Čechy přijíždějící ze Slovenska. V zavazadlovém prostoru našli čerstvou nasolenou kůži s hlavou medvěda hnědého a dva kusy masa. Na zadních sedadlech byla položena ještě jedna kůže s hlavou, ale preparovaná a pravděpodobně starší.

    Muži nepředložili k trofejím žádné doklady a tvrdili, že je koupili v „hospodě“ a maso, že je z divočáka. Vzhledem k lovecké výstroji a dvěma kulovnicím ve vozidle byla tato tvrzení více než pochybná. Dle mezinárodní úmluvy CITES a souvisejících evropských unijních předpisů je medvěd hnědý druh zařazený do seznamu nejpřísněji chráněných živočichů. K případu byl proto přivolán pracovník České inspekce životního prostředí, do jejíž kompetence tato problematika spadá. Ten trofeje převzal.

    Policejní orgán Celního ředitelství Brno celou věc prošetří a následně podá návrh na zahájení trestního stíhání.


   
   

 

 


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky