CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 03.05.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci zajistili nezdaněné lihoviny

    V průběhu dvou uplynulých týdnů příslušníci Celního ředitelství Brno zajistili 500 litrů nezdaněných lihovin v hodnotě téměř 100 tisíc korun. V rámci rutinního daňového dozoru a kontrol přepravy výrobků zatížených spotřební daní celníci zkontrolovali řadu provozoven, osobních i nákladních automobilů v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina. 

    • Na dálnici D1 u Jihlavy hlídka mobilního dohledu vytipovala ke kontrole dodávku převážející 115 litrů lihovin. Řidič nepředložil doklad o jejich zdanění. Únik na spotřební dani činil 13.500 korun.
    • Na Blanensku bylo v jedné provozovně zjištěno skladování lihovin ve spotřebitelském balení (dvě nádoby o objemu 5 l), které nebyly řádně označeny kontrolními páskami. Současně nebyl majitel schopen prokázat jejich zdanění. Únik na spotřební dani činil 1.283 korun.
    • Dále na Blanensku a Boskovicku celníci našli ve dvou provozovnách lihoviny skladované v 25 litrových barelech – celkem 316 litrů. V tomto balení (není určeno pro přímou spotřebu) jsou lihoviny považovány dle zákona o povinném značení lihu za neznačený líh. Majitel neprokázal jeho řádné zdanění. Únik na spotřební dani činil 36.047 korun. 
    • Na Žďársku příslušníci celní správy v jedné provozovně objevili 24 neoznačených litrových lahví ovocného destilátu. Majitelé nebyli schopni doložit doklady o řádném zdanění těchto vybraných výrobků. Únik na spotřební dani činil 3.420 korun.
    • V posledním případě se žďárským celníkům podařilo zajistit 32 litrů lihovin, ke kterým však majitel nepředložil žádné doklady o zdanění. Navíc se zjistilo, že lahve byly označeny sérií ztracených kontrolních pásek z Ostravska. Únik na spotřební dani činil 3.648 korun.

    Výrobky, u nichž vlastníci neprokázali zdanění, celní úřad zajistil a může rozhodnout o jejich propadnutí či zabrání. S jednotlivými subjekty bude zároveň zahájeno daňové řízení směřující k vyměření a vybrání dlužné daně. Za porušení zákona o povinném značení lihu hrozí dotčeným právnickým osobám propadnutí zboží nebo pokuta až do výše pěti milionů korun.

      
       

 

 


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky