CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 15.06.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci zajistili papoušky nevyčíslitelné hodnoty

    Celkem 18 kriticky ohrožených exemplářů papoušků nevyčíslitelné  hodnoty zadrželi celníci při silniční přepravě a domovních prohlídkách na jižní Moravě a ve východních Čechách.  Zadrženy byly i tři exempláře arů kobaltových (Learových), které jsou světovým unikátem.

    V květnu tohoto roku odhalili brněnští celníci při silničních kontrolách nelegální přepravu pěti papoušků kakadu palmových na dálnici D2 poblíž Lanžhota. Tento kuriózní případ byl však zřejmě jen „kapkou v moři“. Na základě operativně pátrací činnosti získali příslušníci Celního ředitelství Brno informace o organizované skupině, která měla působit ve více státech Evropské unie.

    Následně bylo provedeno několik domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor, kontrolovala se i vozidla na silnicích. Při domovních prohlídkách našli celníci 14 papoušků (4 x ara hyacintový, 1 x ara zelený, 3 x amazoňan velký mariský, 1 x amazoňan červenočelý, 1 x amazoňan žlutohlavý, 3 x amazoňan rudoocasý a 1 x amazoňan tukumanský). Při silničních kontrolách bylo zadrženo vozidlo Škoda Octavia, které převáželo čtyři papoušky (3 x ara kobaltový, 1 x ara hyacintový). Ptáci byli přepravováni s falešnými doklady.

    Všechny výše uvedené druhy papoušků patří ke kriticky ohroženým a jsou proto zařazeny do přílohy CITES I (Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin) a dalších unijních předpisů. Na případu s celníky spolupracovali také inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kteří uvedené exempláře převzali. Dle jejich vyjádření se hodnota jednotlivých papoušků na nelegálním trhu může pohybovat v řádech  statisíců až milionů korun.

    Zvláště druh ara kobaltový (dříve ara Learův) má prakticky nevyčíslitelnou hodnotu. Žije již jen ve dvou lokalitách v severovýchodní Brazílii a ve volné přírodě se jeho populace odhaduje přibližně na 700 jedinců. Tento papoušek je jedním z nejohroženějších druhů na světě – v přírodě je jich ještě méně než např. pand velkých nebo goril.

    Celní ředitelství Brno provádí další šetření ve spolupráci s ČIŽP a Policií ČR. Po ukončení celého případu bude svolána tisková konference na Generálním ředitelství cel v Praze. 
 

 

  
 video ke stažení                                        video ke stažení
 

 

 

 

 

 


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky