CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 23.12.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Jihomoravští celníci sledují tržnice i před vánocemi

    S největší pravděpodobností padělky značkového zboží v hodnotě téměř pěti milionů korun zajistili celníci v posledních dvou dnech na tržnicích v Brně a v Hatích u Znojma.

    V úterý v pozdních večerních hodinách celníci z brněnského úřadu monitorovali dění v jedné z tržnic na Olomoucké ulici. Všimli si, že z jednoho stánku, který byl dosud uzavřen, vychází nějaká osoba. Vzhledem k tomu, že se jednalo o místo vytipované jako sklad padělků, celníci okamžitě zasáhli. Podezřelé osobě se podařilo utéci, ale stánek zůstal otevřený. Uvnitř se nacházelo velké množství zboží označeného ochrannými známkami – 1.586 kusů textilu, 4 páry obuvi a 181 kusů různých doplňků. Hodnota originálů by v případě prodeje činila přibližně 3.953.000 korun. Zboží bylo zajištěno.

    Po návratu ke služebnímu vozu celníky čekalo nemilé překvapení. Pravděpodobně některý ze zainteresovaných prodejců jim prořezal pneumatiky.

    Ve středu si celníci vzali na mušku tržnici v CHINA TOWN v Hatích. Ve dvou stáncích bylo zcela otevřeně nabízeno zboží označené ochrannými známkami – Breitling, Rado, Mamut, Esprit apod. Celníci v nich zajistili 328 kusů textilu a 30 kusů hodinek. Hodnota originálů by v případě prodeje činila přibližně 933.000 korun.

    Z důvodu podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví a užívání nekalých obchodních praktik zahájí celní úřady s nájemci stánků správní řízení, v jehož důsledku jim hrozí propadnutí zboží a pokuta až do výše pěti milionů korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky