CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 18.11.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Nelegálně pracující cizinci a neznačený líh na Vysočině

        Čtyři nelegálně pracující cizinky a 52 litrů neznačeného lihu objevili celníci z Jihlavy a ze Žďáru nad Sázavou v předsvátečním dni.

        V úterý ráno jihlavští celníci v součinnosti s úřadem práce a cizineckou policií kontrolovali vytipovanou firmu v Humpolci. Čtyři cizinky, které v době příchodu celníků na místě prokazatelně pracovaly, byly vyzvány k předložení dokladů totožnosti a dokladů, které by je opravňovaly v dané firmě pracovat. Dvě Ukrajinky předložily platná povolení k zaměstnání, ale určená pro jiné místo výkonu práce. Další Ukrajinka a jedna Běloruska neměly vůbec žádný doklad, který by jim umožnil v České republice pracovat. Případ proto převzal Úřad práce v Pelhřimově k dalšímu řízení.

        Žďárští celníci zkontrolovali provozovnu „Ovoce a zelenina“ nedaleko Žďáru nad Sázavou. Zjistili, že se zde protizákonně rozlévá k přímé konzumaci alkohol z kanystrů a zároveň je zde skladován neznačený líh. Lihoviny ve spotřebitelských baleních nad 0,1 litru do 6 litrů musí být dle zákona o značení lihu označeny kontrolní páskou (kolkem) přesně daným způsobem. Pokud je páska poškozená, umístěná jiným než předepsaným způsobem, patří-li jinému výrobci, je-li určena pro jiný objem či úplně chybí, pohlíží zákon na tyto lihoviny jako na neznačené.

        Celníci na místě zajistili 52 litrů lihovin v kanystrech o objemu 5 litrů, z nichž některé již byly otevřené a sedm plných litrových lahví. Hodnota zboží byla vyčíslena na 7.850 korun. Únik na spotřební dani činí 5.365 korun. Za spáchání deliktu hrozí provozovateli prodejny pokuta až do výše pěti milionů korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky