CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 31.05.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Nezdaněné lihoviny, neznačené cigarety a drogy uvízly v síti celníků na jižní Moravě a na Vysočině

    Přes 2.000 litrů nezdaněných lihovin, 13.000 kusů cigaret a 80 gramů marihuany zajistili celníci koncem minulého týdne v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina. Hodnota zajištěného zboží činí 220.000 korun.

    Dne 27. 5. příslušníci Celního úřadu Vyškov – Pobočka Blansko objevili sklad nezdaněných lihovin. Se souhlasem státního zástupce a ve spolupráci s policejním orgánem Celního ředitelství Brno a HZS Blansko byl tento sklad otevřen. Uvnitř se nacházely kartonové krabice naplněné lahvemi různých druhů lihovin a také kanystry s aromaty. Celníci zde zajistili celkem 1.932 lahví lihovin a 35 litrů lihových aromat. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na 143.000 korun.

    Dne 28. 5. příslušníci Celního úřadu Jihlava zkontrolovali na dálnici D1 vozidlo Dacia Logan s ostravskou imatrikulací. V nákladovém prostoru za kartony celníci našli 200 litrových lahví alkoholu, které nebyly označeny kontrolními páskami. Dále se zde nacházela krabice s víčky a stahovacími páskami, pravděpodobně pro další použití či výrobu. Řidič ani spolujezdkyně neprokázali řádné zdanění. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na 24.000 korun.

    Téhož dne příslušníci Celního úřadu Brno zkontrolovali nedaleko Hatí vozidlo VW Golf rakouské imatrikulace. Posádku tvořili čtyři mladíci z Rakouska ve věku 17 let. Na dotaz hlídky, zda převáží alkohol, zbraně či drogy, odpověděli všichni záporně. Při kontrole však celníci našli pod zadním sedadlem igelitovou tašku s rostlinnou látkou neznámého původu. Po té mladíci vypověděli, že se jedná o marihuanu. Hodnota látky na nelegálním trhu je odhadována na 5.000 korun.

    Dne 30. 5. kontrolovala hlídka mobilního dohledu Celního úřadu Brno autobus na pravidelné lince Poznaň – Neapol. Při kontrole zavazadlového prostoru celníci objevili pět igelitových tašek a jedno cestovní zavazadlo plné cigaret. Jednalo se o 65 kartonů MARLBORO KING SIZE a MARLBORO GOLD ORIGINAL označených polskými tabákovými nálepkami. Zboží bylo přepravováno bez dokladu o zdanění. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na 35.000 korun.

    Výrobky, u nichž vlastníci neprokázali zdanění, celní úřady zajistily a mohou rozhodnout o jejich propadnutí či zabrání. S jednotlivými subjekty bude zároveň zahájeno daňové řízení směřující k vyměření a vybrání dlužné daně. V případě prokázaní trestných činů zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby a porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží hrozí pachatelům trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky. Případ nelegální přepravy drog dále řeší Policie ČR ve Znojmě.

  

  

  

video ke stažení        
                                 
 

video ke stažení

 

 


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky