CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 15.11.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Padělky za více než šest milionů v Brně

        Pravděpodobně padělané zboží v hodnotě přes šest milionů korun objevili celníci ve skladu v Brně – Černovicích a na tržnici v Olomoucké ulici.

        Na základě poznatků z předchozí činnosti zamířili celníci v pátek večer do Černovic. Měli podezření, že by se v jednom skladovacím areálu mohlo nacházet padělané zboží. Kontrolou vybraného skladovacího prostoru zjistili, že tomu tak skutečně je. Našli celkem 1.678 stavebnic robotů vykazujících znaky nedovolené napodobeniny stavebnice LEGO. Prodejní hodnota originálů by dosáhla výše přibližně 923.000 korun.

        V sobotu ráno se celníci zaměřili na vytipované kontejnery na tržnici Olomoucká 65. Věděli, že v daném místě dochází k prodeji zboží označeného ochrannými známkami. Krátce na to zpozorovali, že do jednoho z nich byla vpuštěna pravděpodobně zákaznice v doprovodu vietnamské prodejkyně. Vzhledem k tomu, že ženy nereagovaly na výzvu, aby kontejner otevřely dobrovolně, byl později na základě povolení soudce otevřen za pomoci techniky.

        Na tomto místě celníci zajistili celkem 2.226 kusů textilu, 114 opasků, 83 kusů kabelek a 64 párů obuvi. Veškeré zboží bylo označeno ochrannými známkami. Prodejní hodnota originálů by činila přibližně 5.455.000 korun.

        Z důvodu podezření ze spáchání trestného činu porušení práv k ochranné známce zahájilo Celní ředitelství Brno trestní prověřování, v jehož důsledku může pachatelům hrozit propadnutí zboží, zákaz činnosti, peněžitý trest a případně až dva roky odnětí svobody.

por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky