CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 07.06.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Prodejci padělků zavírají své zákazníky v kontejnerech

    Pět ukrytých zákazníků, tři prodejce a tisíce kusů pravděpodobně padělaného zboží v hodnotě téměř deseti milionů korun objevili o víkendu příslušníci Celního úřadu Brno v kontejnerech na tržnici v Olomoucké ulici v Brně.

    V rámci ověřování operativních poznatků týkajících se porušování některých práv duševního vlastnictví zaměřili příslušníci Celního úřadu Brno opakovaně svou pozornost na tržnici v Olomoucké ulici a její přilehlé okolí. Vzhledem k předchozím zkušenostem jeden z celníků po příjezdu vylezl nahoru na kontejnery, aby mohl situaci monitorovat a v případě potřeby kolegy operativně informovat.

    Při kontrole otevřeného kontejneru, ve kterém se nacházelo 2.166 kusů textilního zboží označeného ochrannými známkami, si celníci všimli muže, který chvatně uzamkl protější kontejner a utekl. Po nahlédnutí dovnitř škvírou mezi dveřmi hlídka mobilního dohledu zjistila, že se uvnitř nachází zboží označené ochrannými známkami a nějaké osoby. Při podrobnější obhlídce bylo zjištěno, že jsou na zadní straně tohoto kontejneru vyříznutá a zatmelená dvířka, která se někdo zevnitř pokoušel otevřít.

    V tu chvíli k celníkům přistoupila žena, která je poprosila o pomoc. V kontejneru se měl údajně nacházet její manžel, který navíc trpí astmatem a v dané situaci by mohl mít dýchací potíže. Uvnitř kontejneru se nacházeli tři čeští zákazníci a vietnamská prodejkyně, které se útěk zadním východem nezdařil. Manžel dané ženy mezi nimi však nebyl. Prostor kontejneru byl zaplněn zbožím označeným ochrannými známkami. Celkem zde celníci zajistili 2.835 kusů textilu a 342 kusů kožené galanterie a jiného zboží.

    Vzhledem ke skutečnosti, že se nepodařilo manžela dané ženy najít, začali celníci obcházet okolní kontejnery a podrobně je kontrolovat. Z jednoho z nich se ozvaly hlasy. Po otevření zde celníci našli dva další české zákazníky a vietnamskou prodejkyni. Jedním z nich byl i pohřešovaný manžel. V kontejneru celníci zajistili 421 kusů textilu, 260 párů bot a 137 kusů kabelek.

    Při této akci bylo zajištěno celkem 6.161 kusů/párů zboží, kdy prodejní hodnota originálů by činila přibližně 9,3 milionu korun. Z důvodu podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví Celní ředitelství Brno podalo ve dvou případech návrh na zahájení trestního stíhání a třetí případ je zatím ve stádiu trestního prověřování.

 

 

  

  


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky