CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 25.06.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Úspěšný den jihomoravských celníků

Exemplář papouška ara arakanga bez platných dokladů, 100.000 kusů neznačených cigaret v hodnotě 300.000 korun a čtyři nelegálně pracující Ukrajince zajistili ve čtvrtek jihomoravští celníci.

Mobilní skupina Celního ředitelství Brno kontrolovala vozidla na dálnici D2 ve směru na Brno. Vytipovali si i vozidlo Škoda Superb se slovenskou registrační značkou. Na otázku celníků položenou řidiči, zda převáží nějaké zboží, uvedl, že veze papouška svého zaměstnavatele k veterináři do Brna. V zavazadlovém prostoru ve speciálním boxu se nacházel jeden exemplář papouška ara arakanga, který podléhá úmluvě CITES. Řidič nepředložil žádné doklady. Byl kontaktován slovenský majitel papouška ani ten však potřebné doklady nedoložil. Přivolaní inspektoři z ČIŽP ptáka převzali a s majitelem povedou řízení směřující k prokázání původu. V případě, že by majitel nedoložil potřebné doklady, hrozí mu nejen zabavení papouška, ale i pokuta a případně i trestní stíhání.

Jiná hlídka mobilního dohledu z Celního úřadu Brno kontrolovala vozidla na dálnici D1 ve směru na Brno na parkovišti „U devíti křížů“. Jejich pozornosti neušel vůz BMW s českou registrační značkou, který měl prostor na zadních sedadlech zaplněn lepenkovými krabicemi. Uvnitř celníci našli cigarety značky VeVe, které nebyly označeny tabákovými nálepkami. Stejné zboží se nacházelo i v zavazadlovém prostoru. Tato značka byla v působnosti Celního ředitelství Brno zajištěna poprvé. Celníci zajistili celkem 500 kartonů cigaret. Únik na spotřební dani by činil 201.000 korun.

Téhož dne příslušníci Celního úřadu Brno zahájili kontroly se zaměřením na dodržování zákona o zaměstnanosti, konkrétně na nelegální zaměstnávání cizinců. Při akci bylo zjištěno, že česká firma zaměstnávala jednoho Ukrajince bez platného pracovního povolení a tři další vykonávali jinou práci, než ke které je opravňuje pracovní povolení. Případy byly předány Úřadu práce v Brně.

   
   


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky