CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 14.06.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Místo slámy neznačené lihoviny

        Více než dva tisíce litrů podezřelých lihovin bez dokladů a částečně i bez kolků zajistili včera dopoledne celníci na Žďársku.

        Včera dopoledne celníci ze Žďáru nad Sázavou kontrolovali v rámci daňového dozoru podnikatele provozujícího distribuční sklad lihovin. Ve skladu se nacházely lihoviny ve spotřebitelském balení o objemu šesti litrů opatřené kontrolními páskami.

        Při kontrole si celníci všimli podezřelých krabic v sousední stodole. Vyzvali proto podnikatele k umožnění kontroly tohoto prostoru. Ten namítl, že objekt patří jeho otci, který však na výzvu celníků kontrolu umožnil. Ve stodole celníci našli tři palety s krabicemi obsahujícími šestilitrové kanystry a litrové lahve s lihovinami typu Rum a Vodka. Kontrolní pásky však byly nalepeny pouze na baleních ve vrchních řadách. Na ostatních kontrolní páska chyběla.

        Vzhledem k tomu, že se podnikatel prohlásil za vlastníka, celníci ho vyzvali k prokázání zdanění případně doložení oprávnění k nabytí lihovin bez daně. Muž nebyl schopen požadované doklady předložit a celníci proto veškeré lihoviny (2046 litrů) zajistili.

        V případě, že podnikatel ani dodatečně neprokáže řádné zdanění lihovin, bude mu doměřena dlužná spotřební daň ve výši přibližně 230 000 korun a zboží propadne ve prospěch státu. Za nakládání s neznačeným lihem mu zároveň hrozí pokuta až do výše pěti milionů korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky