CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 03.11.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Padělky za téměř 38 miliónů jsou dvouměsíční bilancí jihočeských celníků

     Za poslední dva měsíce provedli jihočeští celníci desítky kontrol tržnic, stánků a kamenných obchodů se zaměřením na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Cílem těchto kontrol bylo zjistit, zda se zde skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky.
     Výsledkem těchto kontrol bylo ve 23 případech zajištění velkého množství (cca 15-ti tisíc ks)  převážně textilních výrobků (trika, mikiny, bundy, svetry, sportovní soupravy, kalhoty), dále textilních doplňků, bot, hodinek, kosmetiky, přívěsků, zapalovačů apod. výrobků, u kterých existuje důvodné podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví. Předběžně vyčíslená škoda způsobená majitelům ochranných známek činí  37.542.254,-Kč.
     V jednom případě zjistili celníci při vykonávání celního dohledu podle § 48 celního zákona, že v nákladovém prostoru vozidla je naloženo zboží (přívěsky na klíče, zapalovače), u kterého existuje důvodné podezření, že se jedná o plagiáty. Protože kontrolovaná osoba nepředložila doklad osvědčující, že zboží bylo řádně dovezeno nebo doklad o koupi, z něhož by bylo zřejmé, že zboží pochází od osob oprávněných podnikat, celníci toto zboží zajistili.
     Poslední případ se stal ve středu 1.11.2006 v katastru obce Vyšší Brod. Při kontrole kamenného obchodu byl zjištěn prodej plagiátů a napodobenin značek Dolce & Gabana, BMW, Playboy, Red Bull, Louis Vouton, Diesel, Rolex a Breitling. Celkem bylo zajištěno 140 ks svetrů, mikin, hodinek, batohů, čepic, dámských kabelek, zapalovačů a peněženek výše uvedených značek. Předběžně vyčíslená škoda způsobená majitelům ochranných známek činí  1.021.470,-Kč. 
     Pokud bude následným kontrolním postupem prokázáno, že se skutečně jedná o padělky, bude v dalším řízení rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání ve prospěch státu.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky