CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 31.01.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Jihočeští celníci zajistili nelegální pěstitelskou pálenici

     Nelegální pěstitelskou pálenici objevili v tomto týdnu jihočeští celníci z CŘ České Budějovice v jednom soukromém objektu na Českokrumlovsku – v příhraniční oblasti s Rakouskem.
Dne 29.1.2008 ve večerních hodinách v rámci kontrolní činnosti zastavili celníci z hlídky mobilního dohledu CŘ České Budějovice vozidlo, ve kterém se nacházely 2 osoby české národnosti mužského pohlaví. Při kontrole zavazadlových prostor a po vyjmutí zadních sedaček bylo nalezeno celkem 43 litrů lihovin, ke kterým osádka nepředložila povinné doklady v souladu se zákonem. Vzhledem k tomu, že se ve vozidle dále nacházely také zbytky po výrobě lihu, pojali celníci podezření, že se jedná o nelegálně vypálené lihoviny. Na základě těchto zjištění a provedení dalších úkonů zahájil policejní orgán CŘ České Budějovice trestní řízení. Se souhlasem státního zástupce byla provedena domovní prohlídka a prohlídka nebytových prostor v soukromém objektu na Českokrumlovsku, při níž bylo nalezeno nelegální, plně funkční zařízení na výrobu lihovin. Dále bylo nalezeno 49 litrů již vyrobených lihovin, 3 80-ti litrové sudy se zbytky po pálení, 2 plné sudy s kvasem připraveným pro další výrobu, větší množství plastových sudů, míchací zařízení, drtič na ovoce, lihoměry, teploměry a další pomůcky. V areálu byla zjištěna 1 osoba mužského pohlaví české národnosti, jednalo se o majitele objektu. Celníci veškeré nalezené zboží včetně načerno provozovaného výrobního zařízení zajistili. V současné době probíhají další úkony trestního řízení a zároveň úkony daňového řízení. Třem osobám hrozí podle § 194a trestního zákona za nedovolenou výrobu lihu a za neoprávněné zhotovování nebo přechovávání zařízení na výrobu lihu trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
     V Jižních Čechách se jedná o první takovýto případ zjištění nelegální pěstitelské pálenice. V roce 2007 provedli jihočeští celníci kontrolu u celkem1054 subjektů se zaměřením na povinnost značení lihu. V celkem 18-ti případech zjistili porušení zákazu prodeje neznačených lihovin. Celníci zajistili dohromady 360 ks lahví, tj. 242,86 litrů neznačených lihovin. Souhrnná hodnota zajištěných lihovin byla vyčíslena na 57.522,- Kč a možný únik na spotřební dani na 21.605,40,- Kč.
     
     

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky