CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 25.11.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Realizace případu STOŽEC

     Dne 24. 11. 2008 bylo ukončeno závěrečnou realizací šetření příslušníků Celního ředitelství České Budějovice pod krycím názvem STOŽEC proti skupině osob, která na území Jihočeského kraje, převážně na Prachaticku, nelegálně distribuovala  a prodávala neznačené cigarety.

     Na základě podnětu kolegů z Celního ředitelství Praha zahájili před třemi měsíci českobudějovičtí celníci úkony trestního řízení směřující proti skupině osob, která přepravovala neznačené cigarety z Moravskoslezského kraje na území Jihočeského kraje, kde byly distribuovány na stánková tržiště a následně uváděny do oběhu. Dne 24. 11. 2008 v poledních hodinách na parkovišti před obchodním domem COOP ve Strakonicích zadrželi jihočeští celníci ve spolupráci se speciální zásahovou jednotkou Celní správy celkem 4 osoby ve věku od 30-ti do 40-ti let . Z toho tři osoby české národnosti a jednu osobu vietnamské národnosti. Zásah proběhl v momentu předávání 750 ks kartónů neznačených cigaret třemi osobami české národnosti vietnamskému obchodníkovi, který  za ně zaplatil. Cigarety byly uloženy v osobním automobilu VW Passat Combi české SPZ. V odpoledních hodinách byly dále provedeny prohlídky některých nebytových prostor a pozemků na Prachaticku.

     V rámci této akce bylo zajištěno celkem 412.200 ks neznačených cigaret značek Marlboro, LM a Classic. Prodejem uvedeného množství cigaret by státu neodvedením spotřební daně vznikla škoda ve výši 791.424,- Kč. Dále byly zajištěny finanční prostředky ve výši 239.500,- Kč použité ke spáchání trestného činu Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což může hrozit podezřelým osobám trest odnětí svobody v rozsahu od jednoho roku do osmi let.

     Celní ředitelství České Budějovice na případu dále pracuje.

     
   

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811  fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky