CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 03.08.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Akce Khach neboli vietnamsky skupina

V minulých dnech provedli jihočeští celníci úspěšnou realizaci případu s krycím názvem „KHACH“. Svým zásahem rozbili organizovanou skupinu, která byla zaměřená na nelegální výrobu, distribuci a prodej zboží porušujícího autorská práva. Tuto skupinu a její aktivity celníci necelé tři měsíce sledovali. Poté na základě příkazu soudce bylo na několika místech na Prachaticku provedeno šest domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor a pozemků. Čtyři domovní prohlídky byly provedeny ve Volarech, jedna na Hliništi a poslední ve Strážném. Organizovanou skupinu tvořili čtyři cizinci, kteří byli zadrženi v rámci samotného zásahu a jeden český státní příslušník, který byl zadržen později. Tři muži a jedna žena ve věku od 25 do 50 let vyráběli, distribuovali a následně prodávali padělky CD a DVD nosičů. 34-letý český státní příslušník se na činnosti organizované skupiny podílel tím, že cizincům dodával nenahraná média.

V rámci této akce bylo zajištěno kompletní výrobní zařízení pro nelegální výrobu pirátských kopií nosičů zvuku a obrazu, včetně reprodukčního zařízení pro potisk nosičů a výrobu bookletů a dále velké množství hotových kopií hudby a filmů. Současně bylo zajištěno velké množství připravených prázdných CD a DVD nosičů. Celkem se jednalo o 17.285 kusů těchto nosičů. Dále byla nalezena finanční hotovost ve výši 10.000,- Euro. Při bytových a nebytových prohlídkách bylo také nalezeno větší množství padělků textilních výrobků, výrobků kožené galanterie, hodinek a bižuterie. Celkem se našlo 763 kusů těchto padělků. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by v případě prodeje činila 13.599.701,-Kč. Také bylo zajištěno několik desítek lahví nekolkovaných lihovin v celkovém objemu 25,4 litru. Zde byl vyčíslen únik na spotřební dani ve výši 1.258,- Kč.

Celníci zadržené cizince vyslechli a poté propustili. V případě prokázání trestné činnosti jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí šest měsíců až pět let, dále peněžitý trest nebo propadnutí věci. V letošním roce se na jihu Čech jedná o největší realizovaný případ tohoto druhu. Na této závěrečné realizaci se podílelo více než padesát celníků včetně speciální zásahové jednotky.
    
Od začátku roku jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za téměř 72 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, obuv, CD a DVD nosiče.


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky