CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 04.11.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Neznačené cigarety mezi trpaslíky

     V letošním roce se jihočeští celníci, v rámci silničních kontrol prováděných skupinami mobilního dohledu, zaměřili na přepravu zboží, které podléhá spotřební dani, především pak na přepravu alkoholu a tabákových výrobků. Při těchto akcích jsou též ve velké míře využíváni i speciálně vycvičení psi na vyhledávání tabákových výrobků.
     Ve čtvrtek 4. listopadu zastavovali celníci vozidla na pozemní komunikaci č. I/4 mezi obcemi Strakonice a Volyně, což je jedna z hlavních tras, po kterých jsou zásobovány příhraniční tržnice na Strážensku. V ranních hodinách kontrolovali dodávkové vozidlo Fiat Ducato s polskou imatrikulací. Řidič předložil fakturu na sádrové trpaslíky. Zprvu se zdálo, že se bude jednat o rutinní věc. Při kontrole nákladového prostoru bylo vše jinak. Služební pes speciálně vycvičený na vyhledávání tabákových výrobků začal tzv. značit. Kolegové přistoupili k celkové prohlídce a nestačili se divit. V důmyslně maskovaných bočních prostorech bylo, mezi naskládanými sádrovými trpaslíky, schováno velké množství neoznačených krabic s kartony cigaret. Celkem bylo nalezeno a zajištěno třicet krabic po padesáti kartonech neznačených cigaret značky Marlboro. Jednalo se o 299.800 ks cigaret v hodnotě téměř 1.300.000,- Kč. Únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na více jak 600.000,- Kč.
     Podle prvotních zjištění se dá říci, že tento náklad směřoval do příhraničních tržnic. V letošním roce se jedná o jeden z největších případů zajištění neznačených cigaret na jihu Čech.       


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky